Uniós szintű végrehajtási prioritások 2024–2025 

Uniós szintű végrehajtási prioritások 2024–2025 

Uniós szintű végrehajtási prioritások 2024–2025 

Az elkövetkező években (2024-2025) a Fórum és a BPRS a kulcsfontosságú EU-szabályok – köztük a REACH, a CLP, a POP, a PIC és a BPR – végrehajtásának összehangolására fog összpontosítani. Noha ezek a koncentráció elsődleges területei, a Fórum továbbra is rugalmasan kezeli a felmerülő kérdéseket vagy új prioritásokat.

Horizontális végrehajtási prioritások

  1. Import és vámügyi együttműködés:

A behozatal ellenőrzésének és a vámhatóságokkal való együttműködésnek a prioritása a riasztó – 17%-tól 64%-ig terjedő – meg nem felelési arányok miatt a különböző szabályozások esetében, amint azt a legutóbbi végrehajtási projektek is kiemelték.

  1. Online értékesítés:

A vegyi anyagok online értékesítése terén tapasztalható jelentős (több mint 75%-os) meg nem felelés kezelése, új jogszabályok alkalmazása a végrehajtási intézkedések megerősítése érdekében.

  1. Integrált végrehajtás:

A több jogszabály által szabályozott anyagok, keverékek vagy árucikkek végrehajtásának ésszerűsítése a hatékonyság és az erőforrás-felhasználás fokozása érdekében.

  1. Együttműködés fokozása:

A határokon átnyúló együttműködésre és a különböző ellenőrző szolgálatokkal való együttműködésre összpontosítva a jogszabályok hatékony végrehajtása érdekében, beleértve az olyan kezdeményezéseket mint az integrált végrehajtás.

Konkrét végrehajtási prioritások

  1. Szabályozási kockázatkezelési intézkedések:

Az aggodalomra okot adó anyagokat célzó intézkedések végrehajtásának hangsúlyozása, különös tekintettel a REACH-korlátozások, az engedélyezés, a CLP harmonizált osztályozás és címkézés, a POP-korlátozások és a BPR-termékengedélyezés megfelelőségi szintjének javítására.

  1. Információk az ellátási láncban:

Az ellátási láncon belüli információáramlással kapcsolatos kötelezettségek összehangolt végrehajtásának prioritása, a biztonsági adatlapok (SDS) hiányosságainak kezelése és a megfelelés javítása.

  1. Osztályozás és címkézés:

A keverékek osztályozása és címkézése során tapasztalható magas szintű meg nem felelés kezelése, a CLP-rendelet kötelezettségeire összpontosítva

  1. Új rendelkezések:

A teljes mértékben hatályba lépett új rendelkezések végrehajtásának proaktív harmonizációja, mint például a veszélyes keverékek bejelentése és az online értékesítésre vonatkozó új követelmények.

A munkamódszerek prioritásai 2024-2025 között

A Fórum munkája túlmutat az egyes rendelkezések végrehajtásának összehangolásán. A munkáját prioritásként kezelve a fórumot nemcsak a megfelelés fokozásának szükségessége fogja vezérelni meghatározott feladatokkal („végrehajtási prioritások”), hanem egyértelmű előnyben részesítve annak módját a célok elérése érdekében. Ez magában foglalja a gyakorlati végrehajtás előnyben részesítését projekteken keresztül, és gyorsan tudja kezelni a politikai és szabályozási fejleményeket, mint pl szorosan együtt kell működnie a vámhatósággal, vagy tanácsot kell adnia a fontos új korlátozások végrehajthatóságával kapcsolatban.

A Fórum több mint 15 éve foglalkozik szinkronizált végrehajtási projektek végrehajtásával, az ellenőrzési gyakorlatok összehangolásával, a megfelelőségi adatok konszolidációjával és útmutatásokkal az ellenőrök számára. Ezek a projektek, az uniós jogérvényesítés záloga, fontos szerepet játszanak a szabályozási megfelelés megerősítésében és harmonizálásában. A Fórum és a BPRS továbbra is kiemelten kezeli ezeket a projekteket, alkalmazkodva az optimális hatékonyság érdekében változó megbízásokhoz. Az új korlátozásokkal kapcsolatos végrehajthatósági tanácsokat hangsúlyozva a Fórum a javaslatok REACH szerinti életképességének értékelése során szerzett kiterjedt tapasztalatára támaszkodik. Mivel a jogszabályi változások kiterjesztik a korlátozásokat, a Fórum arra számít, hogy megnövekszik az igény a végrehajthatósági tanácsok iránt, ami eljárási fejlesztéseket és erőforrás-bővítést tesz szükségessé.
Az érdekelt felekkel folytatott kibővített együttműködés továbbra is a megfelelőség folyamatos javításának szerves részét képezi, a nyílt üléseken, munkaértekezleteken és az ECHA-csatornákon keresztüli rendszeres kommunikáción keresztül történő folyamatos erőfeszítésekkel. Elismerve a mandátumában a REACH felülvizsgálata miatti lehetséges változásokat, a Fórum elkötelezi magát a rugalmas alkalmazkodás mellett, megvizsgálja az új feladatokat és lehetőségeket a fejlődő prioritások és gyakorlatok hatékony megvalósítása érdekében.

Összefoglalva, a 2024–2025 közötti időszakra vonatkozó végrehajtási prioritások célja a megfelelés fokozása, a végrehajtási erőfeszítések ésszerűsítése, valamint a szabályozások és megbízások esetleges változásaihoz való alkalmazkodás.