Exportálás az Egyesült Királyságba

 

Exportálás az Egyesült Királyságba
Az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból

Az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, és egyes iparágakban megváltoztak a szabályok és az eljárások.
Az EU és az Egyesült Királyság közötti új kereskedelmi és együttműködési megállapodás képezi az alapját az Egyesült Királysággal folytatott folyamatos együttműködésnek az egészséggel kapcsolatos számos területen.
Van néhány új szabály és eljárás, amelyet be kell tartania ahhoz, hogy továbbra is vegyi anyagokat helyezzen forgalomba, ennek eredményeként a polgári célú robbanóanyagok, valamint a munkaeszközök és gépek hazai piacunkon.
Észak-Írországra külön szabályok vonatkoznak.
A vegyi anyagok, biocid termékek vagy hatóanyagok kizárólag az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) területére korlátozódó forgalomba hozatala az átmeneti időszak végétől erre a tevékenységre már nem vonatkozik az EU vegyianyag-jogszabályaira. .
A CLP-, BPR-, PIC- és REACH-rendeletből eredő kötelezettségek tekintetében az ECHA-val, mint az EU megfelelő szabályozó ügynökségével szembeni jogi kötelezettségek is megszűnnek.
Ehelyett az Egyesült Királyság jogszabályai lesznek az irányadók.

Biocidek
A BPR az átmeneti időszak lejártát követően az Egyesült Királyságra és Észak-Írországra vonatkozik. Biocid termékeket nem lehet Észak-Írország piacán hozzáférhetővé tenni vagy felhasználni, hacsak az átmeneti időszakot követően a biocid termékekről szóló rendelettel összhangban nem engedélyezik.

UK REACH
Az EU REACH-rendelete a 2018-as Európai Unió (Withdrawal) Act értelmében bekerült az Egyesült Királyság jogába. A REACH-et és a kapcsolódó jogszabályokat az Egyesült Királyságban megismételték a szükséges változtatásokkal annak érdekében, hogy belföldi környezetben is alkalmazható legyen. Az EU REACH-rendelet kulcsfontosságú alapelvei megmaradtak. Ez a rendszer jelenleg működik, és az Egyesült Királyság REACH néven ismert. A REACH jogszabályi eszköze a legal.gov.uk oldalon található.

Az Egyesült Királyság REACH és az EU REACH szabályozása egymástól függetlenül működik. Az EU/EGT/Észak-Írországból és Nagy-Britanniából (Anglia, Skócia és Wales) anyagokat, keverékeket vagy árucikkeket szállító és beszerző vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy mindkét jogszabály értelmében teljesítsék a vonatkozó kötelezettségeket.

Az Észak-Írországi Jegyzőkönyv értelmében az EU REACH-rendelete továbbra is vonatkozik Észak-Írországra, míg az Egyesült Királyság REACH-szabályozása biztosítja a vegyi anyagok szabályozási keretét Nagy-Britanniában.

A REACH a vegyi anyagok regisztrációja, értékelése, engedélyezése és korlátozása rövidítése.

Az Egyesült Királyság REACH a vegyi anyagok többségére vonatkozik; az ipari folyamatokban és a mindennapi életben használtak, például tisztítószerekben, festékekben, valamint olyan cikkekben, mint a ruhák, bútorok és elektromos készülékek.

Az Egyesült Királyság REACH a bizonyítási terhet a vállalatokra hárítja. A vállalatoknak azonosítaniuk és kezelniük kell az általuk Nagy-Britanniában gyártott és forgalmazott anyagok által jelentett kockázatokat. Képesnek kell lenniük bemutatni, hogyan lehet az anyagot biztonságosan használni. A kockázatkezelési intézkedéseket pedig közölniük kell a felhasználókkal.

Az Egyesült Királyság REACH céljai
A legtöbb vállalat valamilyen módon vegyi anyagokat használ, így előfordulhat, hogy az Egyesült Királyság REACH-rendelet alapján kötelezettségei vannak.
Azonban nem minden vállalatnak lesznek konkrét feladatai. Meg kell fontolnia, hogyan használja a vegyszereket, és milyen kötelezettségei lehetnek.

Az Egyesült Királyság REACH hatálya alá tartozik a vegyi anyagokat gyártó, importáló, forgalmazó vagy felhasznált összes ágazat. Nyersanyagként vagy késztermékként (nem csak a vegyipar).
A cég méretétől függetlenül érvényes.
Felelőssé teszi a forgalomba hozott vagy felhasznált anyagok biztonságos használatáért.
Megköveteli az ellátási lánc minden szereplőjétől, hogy közöljön információkat a vegyi anyagok biztonságos használatáról.

Ha segítségre van szüksége, forduljon hozzánk: https://ekotox.hu/ EKOTOX CENTRES szakértői csapat