Mérgezési központ értesítései

Poison Center Notifications

Ekotox centers provide consultancy services and customer support in EU chemicals legislation – REACH registration, sole representative, REACH authorisation, REACH/CLP screening, safety data sheets, legal compliance services, PCN and UFI services and much more.

  • Phone +36-30-841-36-77
  • e-mail further  ekotox(at)ekotox.hu

 

EU-piaci szabályozás: A veszélyes keverékek bejelentési kötelezettségei és a kötelességviselők

A csak ipari felhasználású keverékek megfelelőségi határideje közeledik – 2024. január

A kizárólag ipari felhasználású keverékek importőreinek és továbbfelhasználóinak tisztában kell lenniük a közelgő második mérgezési központ megfelelőségi dátumával. 2024. január 1-jétől minden újonnan benyújtott mérgezési központ bejelentésnek meg kell felelnie a CLP-rendelet VIII. mellékletében meghatározott harmonizált tájékoztatási követelményeknek.

Különbség a csak ipari felhasználásra és az ipari felhasználásra szánt keverékek között

A kizárólag ipari felhasználásra szánt keverékeket kizárólag ipari telephelyeken használják, és nem állnak fogyasztói vagy professzionális felhasználók rendelkezésére sem végtermékként, sem újraformálással (keverékben keverék (MiM)) keresztül hígított formában.

A kizárólag ipari felhasználásra szánt keverékre (végtermékként) példa lehet egy autófesték, amelyet csak ipari területen használnak, és csak az ipari végfelhasználók férhetnek hozzá. Míg a csak ipari felhasználású keverék (mint MiM) példa az autófesték készítéséhez használt pigment.

Másrészt az ipari felhasználású keverékek az ipari végfelhasználókat szolgálják, de két tényező miatt a professzionális és/vagy fogyasztói típusú felhasználók piacára is bekerülhetnek. Vagy késztermékként állnak rendelkezésre többféle felhasználó számára, vagy más keverékekké alakítják át, amelyek a fogyasztói vagy professzionális felhasználók számára elérhetővé válnak (hígított formában). Az ezen ipari felhasználású keverékek harmonizált bejelentésének megfelelőségi határideje már 2021-ben volt, és minden releváns felhasználótípust tartalmaznia kell.

Átmeneti időszak

Ha egy kizárólag ipari felhasználású keverék a piacon van, és a nemzeti benyújtási rendszereken keresztül már a 2024-es megfelelési dátum előtt bejelentették, akkor részesülhet a 2025. január 1-jéig tartó átmeneti időszakból. Ez azt jelenti, hogy ezen időpont után minden bejelentést – a felhasználás típusától függetlenül – harmonizált formátumban kell bejelenteni.

A vállalatoknak tudniuk kell, hogy az átmeneti időszakban, ha bármilyen módosítás történik a keverék összetételében, termékazonosítóiban, osztályozásában (egészségügyi vagy fizikai veszélyek) vagy toxikológiai információkban, akkor ezt harmonizált formában kell bejelenteni a módosított keverék bevezetése előtt a piacra.

Információs követelmények

A harmonizált információs követelmények magukban foglalják a teljes kémiai összetételt, a toxikológiai információkat, a termékre vonatkozó információkat és az egyedi képletazonosítót (UFI) a CLP-rendelet VIII. melléklete szerint.

Mindazonáltal az ipari felhasználású keverékeknél lehetőség van „korlátozott beadásra”, ahol a biztonsági adatlapon szereplő összetételre vonatkozó információk felhasználhatók. Ennek a lehetőségnek a használata esetén az értesítésnek tartalmaznia kell egy kapcsolattartó személyt, aki a nap 24 órájában gyors hozzáférést tud biztosítani a kompozíció teljes részleteihez incidens esetén.

UFI a bejelentésben és a címkén

Minden bejelentést igénylő veszélyes keveréknek UFI-t kell tartalmaznia mind a PCN-bejelentésben, mind a termék címkéjén, hogy a mérgezési központok megállapíthassák a helyes kapcsolatot a termék és a benyújtott adatok között. Ha azonban veszélyes keveréket kizárólag ipari telephelyen használnak, az UFI-t csak a biztonsági adatlap 1.1. pontjában lehet feltüntetni, a címkén nem. Ha ugyanaz a keverék elérhető fogyasztói vagy szakmai felhasználók számára is, az UFI-t fel kell tüntetni a címkén, hogy biztosítsák e felhasználók biztonság iránti elkötelezettségét.

Fő felhasználás az Európai Termékkategorizációs Rendszerből (EuPCS)

A keverék fő tervezett felhasználásának azonosításához a legrelevánsabb kategóriát kell kiválasztani az EuPCS-ből. Például, ha a keveréket elsősorban más keverékekké történő újraformulálására használják, válassza az „F – további formáláshoz” lehetőséget. Ha a keveréknek végfelhasználása van, válassza ki a megfelelő kategóriát (pl. autóipari és repülőgépipari bevonatok). Ha a keverékeknek több tervezett felhasználásuk is van, lehetőség van másodlagos felhasználásra is. Bizonyos esetekben nehézségekbe ütközhet a termékkategória hozzárendelése – ha kétségei vannak, forduljon az ágazati szövetséghez bármilyen javaslatért. Az EuPCS módosítását a Helpdeskünkön keresztül is kérheti.

Eszközök és támogatás az értesítéshez

Az új harmonizált formátumban történő sikeres bejelentés megkönnyítése érdekében weboldalunkon eszközök és lépésről lépésre történő támogatás érhető el. A legtöbb anyag már elérhető az EU összes hivatalos nyelvén. Konkrét szabályozási tanácsért forduljon a nemzeti ügyfélszolgálathoz az Ön által preferált nyelven, vagy az ECHA Helpdeskhez az informatikai eszközökkel kapcsolatos támogatásért. Van egy aktív LinkedIn-közösségünk is, ahol kapcsolatba léphet az ECHA mérgezési központjával és más kötelességviselőkkel.

További támogatás

Útmutató a VIII. melléklethez
PCN gyakorlati útmutató Mérgezőközpont-értesítések (PCN) előkészítése és benyújtása
Oktatóvideó a kezdeti PCN e-Learning elkészítéséhez és benyújtásához
A tagállami dokumentum áttekintése
Nemzeti kijelölt szervek
Az ECHA LinkedIn mérgezési központ értesítési csoportja
Nemzeti Helpdesks
Az ECHA Helpdesk kapcsolatfelvételi űrlapja

Mérgezési központ értesítései

Ekotox Centers – támogatás a termékek EU-piacon történő forgalomba hozatalához – csak vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben, közösségi médiában vagy telefonon


Biztonsági adatlap (SDS)