95. cikk: Hatóanyagok és szállítók listája

Az Ekotox központok tanácsadási szolgáltatásokat és ügyféltámogatást nyújtanak az EU vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályai – Biocidek regisztráció, REACH regisztráció, egyedüli képviselő, REACH engedélyezés, REACH/CLP szűrés, biztonsági adatlapok, jogi megfelelőségi szolgáltatások – területén.

  • linkedin
  • Tel +36-30-841-36-77
  • e-mail ekotox(at)ekotox.hu 

A biocid termékekről szóló 528/2012/EU rendelet (BPR) 95. cikke. Célja, hogy biztosítsa a hatóanyagokat forgalomba hozó személyek egyenlő bánásmódját és megállapítsa. A lehető leggyorsabban egyenlő versenyfeltételek a meglévő hatóanyagok piacán. Ennek elérése érdekében az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA). Az ECHA közzéteszi a releváns hatóanyagok és szállítók (anyag és termék) listáját.

2015. szeptember 1-től A BP . (releváns anyagból áll, tartalmaz vagy előállít). Nem forgalmazható az EU piacán. Ha az anyag beszállítója vagy a termék beszállítója nem szerepel a 95. cikk szerinti listán (annak a terméktípusnak (PT), amelyhez a termék tartozik).

A 95. cikk kötelezettséget ír elő. Azokról a személyekről, akik BP-ket bocsátanak rendelkezésre a piacon, hogy megbizonyosodjanak arról. Hogy vagy az „anyagszállító” . Vagy „termékszállító”. Szerepel az ECHA által a 95. cikk értelmében közzétett listán (azon PT esetében, amelyhez a termék tartozik). Az „alternatív szállítóknak” a 95. cikk értelmében be kell nyújtaniuk az ECHA-nak, hogy felkerüljenek a listára.

Nem minden vállalatnak kell szerepelnie a 95. cikkben. Elegendő, ha az ellátási láncban egy vállalat szerepel a listán. A 95. cikk szerinti lista hatóanyagonként tagolódik.

A beszállítók (és országaik) neve szerepel, és szerepük „anyagszállítóként” és/vagy „termékszállítóként” szerepel. A vonatkozó PT és a felvétel dátuma. A listában szereplő objektumok is megjelennek.