Kezelt cikkek

Ha a keverékeket, anyagokat vagy árucikkeket biocid termékekkel kezelik, azokat „kezelt árucikkeknek” nevezik. A biocid termékek megvédik az árucikkeket az olyan káros organizmusoktól, mint a kártevők, penészgombák és baktériumok.

Meghatározás (BPR 3. cikk, 1. bekezdés) ‐ „kezelt árucikk”: minden olyan anyag, keverék vagy árucikk, amelyet kezeltek. Vagy szándékosan tartalmaz egy vagy több biocid terméket.

A kezelt árucikkekre a BPR XIII. fejezetében meghatározott szabályok vonatkoznak. A rendelet szerint biocidok csak forgalomba hozhatók (meghatározás szerint az első forgalomba hozatal). Miután megtörtént a nemzeti vagy EU-engedély és a kockázatok értékelése. Ugyanez vonatkozik a hatóanyagokra is. Amelyeket szintén jóvá kell hagyni, mielőtt biocidben használhatók fel.

A biociddal kezelt cikkekhez nem szükséges engedély. Az EU-piacon azonban csak akkor hozhatók forgalomba, ha a biocid hatóanyagát az adott felhasználásra jóváhagyták, vagy ha felülvizsgálat alatt áll.

A cikk felelőseként. Gondoskodnia kell arról, hogy az árucikk az EU-ban engedélyezett hatóanyaggal legyen kezelve. Ez vonatkozik az EU-ban gyártott, valamint az EU-n belüli értékesítés céljából importált cikkekre. Ezenkívül az EU-n belül gyártott árucikkek csak engedélyezett biocid termékekkel kezelhetők. Ez 2017. március 1-től érvényes.

Az Ön cégének tájékoztatást kell adnia az árucikk biocid kezeléséről minden fogyasztó számára, aki ezt kéri. A tájékoztatást 45 napon belül ingyenesen kell megadni. Azt is tudnia kell bizonyítani, hogy a biocidnek megvan a kívánt hatása.

Az elsődleges biocid funkcióval rendelkező kezelt cikkek biocid termékeknek minősülnek. Például az antibakteriális törlőkendő biocid termék – nem kezelt árucikk –, mert egyetlen célja a baktériumok leküzdése.

A kezelt árucikkeket a hatóanyagokra való hivatkozásuk és biocid tulajdonságaik alapján három kategóriába sorolják:

  • Kezelt cikkek, amelyek nem tartalmaznak biocid tulajdonságokra vonatkozó állítást vagy hivatkozást, például festék vagy tinta.
  • Kezelt cikkek biocid tulajdonságokra utaló állításokkal, például antibakteriális célból ezüsttel kezelt textíliák.
  • Kezelt árucikkek, amelyek nem utalnak biocid tulajdonságokra, de jóváhagyott hatóanyagokkal és kapcsolódó címkézési követelményekkel rendelkeznek.

A kezelt árucikk és a biocid termék közötti választóvonal. Nyitott az eseti értelmezésre, és a biocid termékek textilkezelésben való felhasználása ennek a példája. A textíliákat a végfelhasználástól függően számos okból kezelik. Antimikrobiális anyagokat tartalmaznak, hogy megakadályozzák a romlást (pl. penészgomba elnyomása), vagy szagcsökkentő szerként működjenek a ruházatban, vagy valamilyen antimikrobiális gátat biztosítsanak az egészségügyi alkalmazásokban.

A textil elsődleges célja szinte mindig fizikai szándék lesz: hogy egy ruhadarabon belül működjön, vagy valamilyen típusú huzatként működjön stb. A biocid kémiai hatást biztosító alkalmazása általában másodlagos, sőt ha bejelentik a jelenlétét, ezért a biociddal kapcsolatos bármely állítás erőssége kulcsfontosságú tényező annak eldöntésében, hogy az árucikk biocid termék-e.

Míg a kezelt árucikk meghatározása egyértelműen szerepel a rendeletben, a gyakorlatban nehezebb megjósolni, hogy a kezelés kezelt árucikk vagy biocid termék keletkezik-e. A kezelés célja és a kapcsolódó követelések kulcsfontosságú tényezői lesznek a döntésnek, és határesetekben az EU Bizottsága lehet a végső döntőbíró.