Kölcsönös elismerés

A biocid termékek (BP) engedélyezését más tagállamok is elismerhetik. A kölcsönös elismerési (MR) eljárásoknak megfelelően az értékelés megkettőzésének elkerülése érdekében. Két eljárás létezik: egymás utáni kölcsönös elismerés (MRS). Ami akkor releváns, ha létezik már meglévő engedély, és ezzel párhuzamosan kölcsönös elismerés (MRP) van. Ami releváns az első nemzeti engedélykérelem (NA) esetében. Az MR-kérelmeket pedig egy időben nyújtják be.

Az MRS/MRP szerinti engedélyt ugyanolyan feltételekkel kell megadni, mint a (kezdeti) NA; bizonyos esetekben azonban az érintett tagállamok javasolhatják az engedély megadásának megtagadását vagy a feltételek módosítását.

A biocid termékcsaládra (BPF) is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az egyetlen BP-re.

A nézeteltérések rendezése

Kölcsönös elismerés

Ha az érintett tagállamok bármelyike nem ért egyet a termékértékelési jelentésben vagy az alkalmazási előírásban foglalt következtetésekkel, részletes magyarázatot kell küldenie az álláspontja indokaira a referencia tagállamnak. Minden más érintett tagállam és a kérelmező. A nézeteltéréseket a referencia-tagállamnak haladéktalanul a koordinációs csoporthoz (CG) kell utalnia, ha a tagállamok mindent megtesznek a megállapodás elérése érdekében. A kérelmező előadhatja álláspontját. Ha a CG 60 napon belül nem jut megállapodásra. A referencia-tagállam tájékoztatja a Bizottságot (COM), amely végrehajtási aktus útján végleges határozatot hoz. A COM vagy véleményt kérhet az ECHA-tól tudományos és műszaki kérdésekben (a BPC-n keresztül), vagy lehetőséget biztosít a kérelmezőnek, hogy észrevételeket tegyen (30 nap) a döntés meghozatala érdekében.