Terméktípusok

Szám Terméktípus Leírás
1. főcsoport: Fertőtlenítőszerek

1

 Humán higiénia Emberi higiéniai célokra használt biocid termékek, amelyeket az emberi bőrre vagy fejbőrre alkalmaznak, vagy azzal érintkeznek, elsősorban a bőr vagy a fejbőr fertőtlenítésére.

2

Fertőtlenítő és algaölő szerek, amelyeket nem közvetlenül embereken vagy állatokon alkalmaznak. Olyan felületek, anyagok, berendezések és bútorok fertőtlenítésére használt termékek, amelyek nem érintkeznek élelmiszerekkel vagy takarmányokkal. A felhasználási területek közé tartoznak többek között úszómedencék, akváriumok, fürdővizek és egyéb vizek, légkondicionáló rendszerek; falak és padlók magán-, köz- és ipari területeken, valamint egyéb területeken szakmai tevékenységhez. Levegő, emberi vagy állati fogyasztásra nem használt víz, vegyi WC, szennyvíz, kórházi hulladék és talaj fertőtlenítésére használt termékek. Áruk algaölő szerként úszómedencék, akváriumok és egyéb vizek kezelésére, valamint építőanyagok helyreállító kezelésére. Olyan termékek, amelyeket korábban textíliákba, papírzsebkendőkbe, maszkokba, festékekbe és egyéb cikkekbe vagy anyagokba építettek be azzal a céllal, hogy fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező kezelt cikkeket állítsanak elő.

3

Állategészségügyi higiénia Állat-egészségügyi célokra használt termékek, például fertőtlenítőszerek, fertőtlenítő szappanok, száj- vagy testhigiéniai termékek vagy antimikrobiális hatású termékek. Az állatok elhelyezésével vagy szállításával kapcsolatos anyagok és felületek fertőtlenítésére használt termékek.

4

Élelmiszer és takarmány terület Az embereknek és állatoknak szánt élelmiszerek vagy takarmányok (beleértve az ivóvizet) előállításához, szállításához, tárolásához vagy fogyasztásához kapcsolódó berendezések, tartályok, fogyasztási eszközök, felületek vagy csővezetékek fertőtlenítésére használt termékek. Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok impregnálására használt termékek.

5

Vizet inni Emberek és állatok ivóvizének fertőtlenítésére használt termékek.
2. főcsoport: Tartósítószerek

6

Tartósítószerek a termékek tárolása során Gyártott termékek tartósítására használt termékek, kivéve az élelmiszereket, a takarmány-kozmetikumokat vagy a gyógyszereket vagy az orvostechnikai eszközöket, a mikrobiális károsodás ellenőrzése révén, hogy biztosítsák eltarthatósági idejüket. Tartósítószerként használt termékek rágcsálóirtó, rovarölő vagy más csali tárolására vagy felhasználására.

7

Film tartósítószerek Fóliák vagy bevonatok tartósítására használt termékek a mikrobiális károsodás vagy algák növekedésének megakadályozása révén, az anyagok vagy tárgyak felületének kezdeti tulajdonságainak védelme érdekében, például festékek, műanyagok, tömítőanyagok, falragasztók, kötőanyagok, papírok, műalkotások.

8

Favédőszerek Faanyag, fűrészüzemi állapotból származó termékek, valamint fatermékek a fapusztító vagy fakárosító szervezetek, köztük a rovarok elleni védekezés útján. Ez a terméktípus megelőző és gyógyító termékeket egyaránt tartalmaz.

9

Rost, bőr, gumi és polimerizált anyagok tartósítószerei Rostos vagy polimerizált anyagok, például bőr, gumi vagy papír vagy textiltermékek tartósítására használt termékek a mikrobiológiai károsodások szabályozásával. Ebbe a terméktípusba olyan biocid termékek tartoznak, amelyek gátolják a mikroorganizmusok megtelepedését az anyagok felületén, és ezáltal gátolják vagy megakadályozzák a szagok kialakulását és/vagy egyéb előnyöket kínálnak.

10

Építőanyag-védőszerek Falazat, kompozit anyagok vagy más, a fán kívüli építőanyagok konzerválására használt termékek a mikrobiológiai és algásodás elleni védekezés révén.

11

Konzerválószerek folyékony hűtő- és feldolgozórendszerekhez Víz és egyéb folyadékok konzerválására szolgáló termékek, amelyeket hűtő- és feldolgozórendszerekben használnak a káros organizmusok, például mikrobák, algák és kagylók leküzdésére. Az ivóvíz vagy uszodavíz fertőtlenítésére használt termékek nem tartoznak ebbe a terméktípusba.

12

Nyálkaölő szerek Ipari folyamatokban használt anyagok, berendezések és szerkezetek iszapképződésének megelőzésére vagy szabályozására használt termékek, pl. fa- és papírpépre, valamint porózus homokrétegekre az olajkitermelésben.

13

Munka- vagy vágófolyékony tartósítószerek Fém, üveg vagy egyéb anyagok megmunkálásához vagy vágásához használt folyadékok mikrobiális károsodásának megakadályozására szolgáló termékek.
3. főcsoport: Kártevőirtás

14

Rágcsálóirtó szerek Egerek, patkányok vagy más rágcsálók irtására használt termékek, nem taszítás vagy vonzás útján.

15

Avicides A madarak irtására használt termékek, nem taszítás vagy vonzás útján.

16

Puhatestűek, vermicidek és egyéb gerinctelen állatok elleni védekezésre szolgáló termékek Puhatestűek, férgek és gerinctelen állatok irtására használt termékek, amelyek nem tartoznak más terméktípusok alá, a taszítástól vagy vonzástól eltérő módon.

17

Halölő szerek A halak elleni védekezésre használt termékek, nem taszítás vagy vonzás útján.

18

Rovarirtó szerek, atkaölők és más ízeltlábúak elleni szerek Ízeltlábúak (pl. rovarok, pókfélék és rákfélék) irtására használt termékek, nem taszítás vagy vonzás útján.

19

Repellensek vagy attraktánsok Károsító szervezetek (gerinctelenek, például bolhák, gerincesek, például madarak, halak, rágcsálók) irtására vagy vonzására használt termékek, beleértve azokat is, amelyeket emberi vagy állat-egészségügyi higiéniára használnak, akár közvetlenül a bőrön, akár közvetve az ember környezetében, vagy állatokat.

20

Más gerincesek elleni védekezés Gerinces állatok irtására használt termékek, amelyek nem tartoznak az e főcsoporthoz tartozó egyéb terméktípusokba, a taszítástól vagy vonzástól eltérő módon.
4. főcsoport: Egyéb biocid termékek

21

Lerakódásgátló termékek Olyan termékek, amelyek megakadályozzák a szennyeződést okozó szervezetek (mikrobák és magasabb rendű növény- és állatfajok) növekedését és megtelepedését hajókon, akvakultúra-felszereléseken vagy más vízben használt szerkezeteken.

22

Balzsamozó vagy taxidermist folyadékok Emberi vagy állati tetemek vagy részeik fertőtlenítésére és tartósítására használt termékek.