A kkv-k ellenőrzése és a közös engedélyezési kérelmekre vonatkozó igazgatási díjak

A kkv-k ellenőrzése és a közös engedélyezési kérelmekre vonatkozó igazgatási díjak

ECHA/NR/24/20

Helsinki, 2024. július 23 . – Az Európai Bizottság által megerősített új rendelkezéseknek megfelelően az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) mostantól csak egy igazgatási díjat vet ki azokra a közös engedélyezési kérelmekre, amelyekben helytelenül bejelentett vállalatmérettel rendelkező kérelmezők szerepelnek. Ez az irányelv akkor is érvényes, ha több pályázó hamisan mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak (kkv) vallja magát.

Az igazgatási díj a közös kérelmezési csoporton belüli legnagyobb pályázó méretén alapul. Ez összhangban van az ECHA-nak fizetendő díjakról szóló bizottsági végrehajtási rendeletben felvázolt díjstruktúrával. A vezető pályázó megkapja a számlát. Ha minden pályázó pontosan bevallotta cégméretét, nem számítunk fel adminisztratív díjat.

Ezenkívül módosult a „pénzügyi nyereség” fogalommeghatározása, hogy magában foglalja az előzetes ellenőrzést, amelyre a számla kiállítása előtt kerül sor. Mivel a kkv-k alacsonyabb díjakban részesülnek, a „pénzügyi nyereség” a hamis vagy hiányos információk miatt elkerült díjak összegére utal.

Az igazgatási díj mértéke és az egyéb rendelkezések változatlanok maradnak. Az ECHA igazgatótanácsának felülvizsgált és egységes szerkezetbe foglalt határozata, amint azt a Bizottság megerősítette, 2024. július 22-én lép hatályba.

ECHA-oldalak: https://echa.europa.eu/sk/-/sme-verification-only-one-administrative-charge-for-joint-application-for-authorisation-1

REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/

A vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégia szerinti korlátozási ütemterv I. mellékletének aktualizálásra kerülő anyagok (anyagcsoportok) gördülő jegyzéke, SWD(2022) 128 final

A vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégia szerinti korlátozási ütemterv I. mellékletének aktualizálásra kerülő anyagok (anyagcsoportok) gördülő jegyzéke, SWD(2022) 128 final

Felülvizsgált változat: 2024. július 1.

A pool meghatározása: A 0. pool olyan anyagokat tartalmaz, amelyek már szerepelnek a korlátozási szándékok nyilvántartásában1, vagy amelyek esetében a Bizottság felkérte az ECHA-t, hogy készítsen korlátozási dokumentációt. A már benyújtott korlátozási dokumentációk nem szerepelnek a 0. csoportban, de az 1. függelékben szerepelnek.

-0. pool – ECHA 69. cikkének (2) bekezdése;

– 0. csoportosulás – tagállamok;

– 1. csoportosulás – A Bizottság várható kérése az ECHA-hoz;

– 1. csoport: – ECHA 69. cikkének (2) bekezdése;– 1. csoport: – tagállamok.

II. melléklet – Korlátozás alatt álló anyagcsoportok mint lehetséges szabályozási irányítási lehetőség

A II. melléklet felsorolja az értékelés alatt álló, korlátozás alá eső anyagokat, mint lehetséges szabályozási irányítási lehetőségeket. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy készül-e korlátozás, sem arról, hogy ki nyújtja be a dokumentációt (egy tagállam vagy a Bizottság nevében az ECHA). A II. melléklet listaként is szolgál a hatóságok számára a jövőbeli korlátozási dokumentációkkal kapcsolatos prioritásaik kidolgozásához. Az 1. csoporthoz hasonlóan egyes anyagok (anyagcsoportok) esetében a CLP-rendelet szerinti osztályozás vagy a REACH szerinti SVHC-azonosítás lehet a következő szabályozási intézkedés, amelyet potenciálisan korlátozás követhet.

Az anyagokat különböző okok miatt sorolják fel a II. mellékletben. Ide tartoznak azok az anyagok (anyagcsoportok), amelyekre:

 – az ECHA szabályozási szükségletekre vonatkozó értékelése korlátozást javasol lehetséges szabályozási irányítási lehetőségként;

 – az ECHA a 69. cikk (2) bekezdésével összhangban a korlátozást szabályozási nyomonkövetési intézkedésként azonosította;

– A tagállamok, a Bizottság vagy a tagállamokat, a Bizottságot és az ECHA-t bevonó munkacsoportok előzetes értékelései arra utalnak, hogy a korlátozás potenciálisan megfelelő szabályozási irányítási lehetőség lehet;

– A felülvizsgálati jelentések vagy korábbi értékelések azt mutatják, hogy szükség lehet egy korlátozás felülvizsgálatára (pl. ólom a fogyasztási cikkekben; nikkel a bőrrel való közvetlen és tartós érintkezésre szánt árucikkekben).


ECHA-oldal: A vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégia szerinti korlátozási ütemterv I. mellékletének aktualizálandó anyag(csoportjainak) gördülő jegyzéke, SWD(2022)128

Vegyi anyagok kezelése: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/

Az ECHA veszélyes vegyi anyagot vesz fel a jelöltlistára

Az ECHA veszélyes vegyi anyagot vesz fel a jelöltlistára

ECHA/NR/24/19

A különös aggodalomra okot adó anyagok (SVHC) jelöltlistája jelenleg 241 bejegyzést tartalmaz olyan vegyi anyagokról, amelyek ártalmasak lehetnek az emberekre vagy a környezetre. A vállalatok felelőssége, hogy kezeljék e vegyi anyagok kockázatait, és tájékoztassák a fogyasztókat és a fogyasztókat azok biztonságos használatáról. 

Helsinki, 2024. június 27
. – Az újonnan hozzáadott bisz(α,α-dimetil-benzil)peroxid károsító a reprodukcióra, és technológiai segédanyagként, például égésgátlóként használják.

A jelöltlistára 2024. június 27-én felvett bejegyzések:

Az ECHA tagállami bizottsága (MSC) megerősítette az anyag jelöltlistára való felvételét. A lista jelenleg 241 bejegyzést tartalmaz – némelyik vegyi anyag csoportja, így az érintett vegyi anyagok teljes száma magasabb.

Ez az anyag a jövőben felvehető az engedélyezési jegyzékbe. Ha egy anyag szerepel ezen a listán, a vállalatok csak akkor használhatják fel, ha engedélyért folyamodnak, és az Európai Bizottság engedélyezi további felhasználását.

Egyéb szövetek

A trifenil-foszfát azonosításáról szóló MSC-megállapodás (TPhP; EC No. 204-112-2) mint SVHC a bizottság júniusi ülésén. A bizottság tagjainak és a dokumentáció benyújtójának meghallgatását követően azonban az ECHA úgy határozott, hogy felfüggeszti az anyagra vonatkozó megállapodás elérésére irányuló eljárást, mivel az ülést megelőző napokban jelentős új információk váltak elérhetővé.

Ez a felfüggesztés biztosítja, hogy az újonnan szolgáltatott adatokat megfelelően értékeljék és figyelembe vegyék az SVHC azonosítási folyamatában. Ez kivételt képez, és csak az eset különleges feltételei mellett alkalmazandó.

Az ECHA honlapja: https://echa.europa.eu/hu/-/echa-adds-one-hazardous-chemical-to-the-candidate-list

REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/

Az ellenőrök megvizsgálják a termékekben lévő keverékek osztályozását és címkézését 

Az ellenőrök megvizsgálják a termékekben lévő keverékek osztályozását és címkézését 

ECHA/NR/24/18 

Az ECHA végrehajtási fóruma megállapodott egy új, uniós szintű projektről, amelynek célja annak ellenőrzése, hogy a termékekben, például légfrissítőkben vagy elektronikus cigarettákban jelen lévő veszélyes keverékeket megfelelően osztályozzák, címkézik és csomagolják-e a fogyasztók és a gyermekek vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyektől való védelme érdekében. 

Helsinki, 2024. június 17. – Az új REF-14 projekt keretében végzett ellenőrzések célja az emberi egészség védelme a veszélyes keverékek osztályozására és címkézésére vonatkozó követelmény érvényesítésével. Az ellenőrzések kiterjednek a piacon széles körben elérhető fogyasztási cikkekre, amelyekről ismert, hogy veszélyes keverékeket tartalmaznak – például akut mérgező anyagokat tartalmazó nikotintermékekre vagy szenzibilizáló vagy irritáló anyagokat tartalmazó légfrissítőkre.  

A végrehajtó hatóságok megjegyezték, hogy ezeket a termékeket néha nem osztályozzák és címkézik, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a veszélyekről és azok biztonságos használatáról. Néha gyermekbiztos rögzítés nélkül is megtalálhatók, ami a gyermekek expozícióját eredményezheti. 

Az ellenőrök ellenőrzik, hogy e termékek szállítói teljesítik-e a CLP-rendelet szerinti kötelezettségeiket, beleértve az osztályozást és címkézést, valamint a csomagolásra és a gyermekbiztos zárásra vonatkozó követelményeket. Ellenőrzik továbbá a toxikológiai központoknak küldött értesítéseket és a keverékek biztonsági adatlapjait. A REF-14 projekt előkészítése 2025-ben történik, az ellenőrzések pedig 2026-ban várhatók. 

ECHA oldal: https://echa.europa.eu/-/inspectors-will-check-classification-and-labelling-of-mixtures-in-products#msdynttrid=RMMeVoU9HyYV16pRIb3XbOnACFkvaT6-vZtCd3gaNoc 

REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/ 

EkotoxInfo 2024/06 

EkotoxInfo 2024/06 

Javasoljuk, hogy olvassa el az EkotoxInfo hírek aktuális számát. A vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályok és azok kezelése terén tapasztalt fejlemények összefoglalójában a következő témákat találja: 

  1. Nanoanyagok kozmetikai termékekben 
  1. A biocid hatóanyagok uniós felülvizsgálatának kiterjesztése 
  1. A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata 
  1. Az alapvető felhasználás fogalma a vegyi anyagokkal foglalkozó uniós jogszabályokban 
  1. A per- és polifluorozott alkilezett anyagok (PFAS) gyártásának, forgalomba hozatalának és felhasználásának korlátozása 
  1. A króm(VI)-ra vonatkozó korlátozási javaslat több anyag bevonása érdekében 
  1. Oktametil-ciklotetrasziloxán (D4), dekametil-ciklopentasziloxán (D5) és dodekametil-ciklohexasziloxán (D6) anyagok, amelyeket az EU bizottsági rendelete korlátoz 
  1. Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása 
  1. A REACH Conference 2024 2024. október 15-16-án kerül megrendezésre Pozsonyban 

  1. Nanoanyagok kozmetikai termékekben 

A BIZOTTSÁG (EU) 2024/858 RENDELETE (2024. március 14.) a sztirol/akrilát kopolimerről, nátrium-sztirolról/akrilát-kopolimerről, rézről, rézkolloidról, hidroxiapatitról, az arany, az aranykolloid, az arany-tioetil-aminohialuronsav, az acetil-heptapeptid-9 aranykolloid, a platina, a platinakolloid, az acetil-tetrapeptid-17 platinakolloid és az ezüstkolloid nanoanyagok kozmetikai termékekben történő módosításáról. 

Ekotox híroldalak: https://ekotox.hu/news/eu-modosit-az-egyes-nanoanyagok-kozmetikai-termekekben-valo-felhasznalasaban/

Ekotox kozmetikai weboldalak: https://ekotox.hu/kozmetikumok/

  1. A biocid hatóanyagok uniós felülvizsgálatának kiterjesztése   

A BIZOTTSÁG (EU) 2024/1398 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2024. március 14.) 

Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/a-biocid-hatoanyagok-unios-felulvizsgalatanak-varhato-kiterjesztese/

Az Ekotox biocid termékekkel foglalkozó weboldalai: https://ekotox.hu/biocidek-regisztracio-engedelyezes/

  1. A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata 

A javasolt rendelet rendelkezéseket állapítana meg a fenntarthatóságra vonatkozóan (pl. az aggodalomra okot adó anyagokra, az újrafeldolgozhatóságra, valamint a kötelező újrafeldolgozott tartalomra és a csomagolás minimalizálására vonatkozóan); címkézés, jelölés és tájékoztatás (pl. a csomagolás anyagösszetételéről); a gazdasági szereplők kötelezettségei (pl. bizonyos csomagolási formátumok tilalma, valamint az újrahasználatra és újratöltésre vonatkozó célértékek meghatározása); a csomagolás és a csomagolási hulladék kezelése (pl. célértékek a csomagolási hulladék csökkentésére, valamint az egyszer használatos műanyag italpalackok és fém italtárolók betétdíjas és visszaváltási rendszereire); és zöld közbeszerzés. 

Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/a-csomagolasrol-es-a-csomagolasi-hulladekrol-szolo-unios-iranyelv-felulvizsgalata/ 

Az EP honlapja: https://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20240419IPR20589/csomagoloanyagok-mennyisegcsokkentes-ujrafelhasznalas-es-ujrafeldolgozas

Az Ekotox Chemicals Management weboldala: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

  1. Az alapvető felhasználás fogalma a vegyi anyagokkal foglalkozó uniós jogszabályokban 

A vegyi anyagokkal foglalkozó uniós jogszabályokban az alapvető felhasználás fogalma egy olyan keret, amelynek célja annak meghatározása, hogy bizonyos anyagok használata mikor szükséges a társadalmi szükségletek kielégítéséhez. Célja, hogy egyensúlyt teremtsen az egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi aggályok és a társadalmi igények között. Ez a koncepció magában foglalja az egészség, a biztonság vagy a társadalmi működés szempontjából kritikus felhasználások azonosítását, valamint az alternatívák rendelkezésre állásának értékelését is. 
Strukturált értékelések révén ki lehet szűrni a nem alapvető felhasználásokat, ami egyszerűsíti a szabályozási folyamatokat és elősegíti a biztonságosabb alternatívákra való áttérést. E koncepció végrehajtása megköveteli az egyes jogszabályi kereteken belüli konkrét kritériumok és eljárások gondos mérlegelését annak érdekében, hogy biztosítani lehessen hatékonyságát és alkalmazhatóságát a különböző ágazatokban. 

 Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/az-alapveto-felhasznalas-fogalma-a-vegyi-anyagokkal-foglalkozo-unios-jogszabalyokban/

Az Ekotox REACH weboldalai: https://ekotox.hu/reach-rendelet/

  1. A per- és polifluorozott alkilezett anyagok (PFAS) gyártásának, forgalomba hozatalának és felhasználásának korlátozása   

A PFA-k perzisztens anyagok, vagy végső soron azzá alakulnak át, ami visszafordíthatatlan környezeti expozícióhoz és felhalmozódáshoz vezet. Vízben való oldhatóságuk és mobilitásuk miatt az EU-ban szennyeződött a felszíni, talaj- és ivóvíz, valamint a talaj. 

Az egyik legnagyobb társadalmi aggodalom a szennyeződés visszafordíthatatlansága, valamint az endokrin károsító hatások, a rákkeltő hatás, a reprodukcióra gyakorolt toxicitás, az immunrendszerre és a lipidanyagcserére gyakorolt hatások a PFA-k széles köre esetében. 

Az egyetemes PFAS-korlátozási javaslat jogalkotási eljárás alatt áll 

Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/pfas/

Az Ekotox Chemicals Management weboldala: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

  1. A króm(VI)-ra vonatkozó korlátozási javaslat több anyag bevonása érdekében   

Az Európai Bizottság felszólította az ECHA-t, hogy terjessze ki a REACH korlátozási javaslatának hatályát legalább 12 króm(VI)-anyagra. 

Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/a-kromvi-ra-vonatkozo-korlatozasi-javaslat-tobb-anyag-bevonasa-erdekeben/

Az Ekotox REACH engedélyezési weboldalai: https://ekotox.hu/reach-engedelyezes/

  1. Oktametil-ciklotetrasziloxán (D4), dekametil-ciklopentasziloxán (D5) és dodekametil-ciklohexasziloxán (D6) anyagok, amelyeket az EU bizottsági rendelete korlátoz   

A BIZOTTSÁG (EU) 2024/1328 RENDELETE (2024. május 16.) 

Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/oktametil-ciklotetrasziloxan-dekametil-ciklopentasziloxan-es-dodekametil-ciklohexasziloxan/ 

Az Ekotox Chemicals Management weboldalai: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

  1. Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása   

Az engedélyezési jegyzékben (XIV. melléklet) szereplő anyag továbbfelhasználóinak, akik azt a szállítói láncban feljebb lévő szállítónak adott engedély alapján használják, értesíteniük kell az ECHA-t a felhasználásról.  

Ekotox hírek: https://ekotox.hu/news/az-engedelyezett-felhasznalasokra-vonatkozo-tovabbfelhasznaloi-bejelentes-benyujtasa/

Az Ekotox REACH engedélyezési weboldalai:https://ekotox.hu/reach-engedelyezes/

  1. REACH konferencia 2024   

A REACH Conference 2024 2024. október 15-16-án kerül megrendezésre Pozsonyban 

Tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a REACH Conference 2024, amelyen az ipar, a hatóságok, a tudományos élet és más érdekelt felek különböző ágazatainak oktatói és résztvevői vesznek részt.  

A vegyi anyagokra vonatkozó uniós jogszabályok most fontos mérföldkőhöz érkeztek, amelyet a zöld megállapodást kiegészítő európai ipari megállapodás keretében a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégia új szakpolitikái határoztak meg. Az összes új követelmény kezelése minden érintett számára kihívást jelent. 

A REACH Conference 2024 honlapja: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/  

————————————————————————————————————————— 

EKOTOX CENTERS – tanácsadó és tanácsadó csoport, amely elsősorban az EU piacán a termékek (árucikkek), keverékek és vegyi anyagok jogi követelményeire, veszély- és kockázatértékelésre összpontosít. A szabályozási területek széles körét fedjük le, hogy segítsük ügyfeleinket abban, hogy megfeleljenek az EU piacán forgalmazott termékeikre vonatkozó speciális követelményeknek. 

EKOTOX KÖZPONTOK:  

Ekotox Hungary Kft., HUNGARY 

CENTRUL EKOTOX S.R.L. ROMÁNIA 

Centrum Ekotoksykologiczne Sp. z o.o., LENGYELORSZÁG 

Ekotoxikologické centrum CZ s.r.o., CSEHORSZÁG 

Ekotoxikologické centrum Bratislava s.r.o., SZLOVÁKIA 

ЕКОТОКС ЦЕНТР УКРАЇНА, Ekotox Center Ukraine LLC., UKRAINE 

———————————————————————————————————————— 

EKOTOX CENTERS tanácsadás támogatás https://ekotox.hu/

Online konzultációk, képzések és webináriumok: https://ekotoxtraining.com/  

A per- és polifluorozott alkilezett anyagok (PFAS) gyártásának, forgalomba hozatalának és felhasználásának korlátozása

A per- és polifluorozott alkilezett anyagok (PFAS) gyártásának, forgalomba hozatalának és felhasználásának korlátozása

A PFA-k perzisztens anyagok, vagy végső soron azzá alakulnak át, ami visszafordíthatatlan környezeti expozícióhoz és felhalmozódáshoz vezet. Vízben való oldhatóságuk és mobilitásuk miatt az EU-ban szennyeződött a felszíni, talaj- és ivóvíz, valamint a talaj.

Az egyik legnagyobb társadalmi aggodalom a szennyeződés visszafordíthatatlansága, valamint az endokrin károsító hatások, a rákkeltő hatás, a reprodukcióra gyakorolt toxicitás, az immunrendszerre és a lipidanyagcserére gyakorolt hatások a PFA-k széles köre esetében.

Az egyetemes PFAS-korlátozási javaslat jogalkotási eljárás alatt áll:

Az ECHA kockázatértékelési és társadalmi-gazdasági elemzéssel foglalkozó bizottsága júniusban ülésezik, hogy megvitassa az alábbiakat:

* Fémlemezek és fémtermékek gyártása; és

* További megbeszélések a veszélyekről (csak a RAC által).

A RAC és a SEAC 2024. szeptemberi ülései:

* Textíliák, kárpitok, bőr, ruházat, szőnyegek (TULAC);

* Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és csomagolás; és

* Kőolaj és bányászat.


Megfontolás alatt álló benyújtott korlátozások: https://echa.europa.eu/restrictions-under-consideration/-/substance-rev/72301/term

Az ECHA PFAS weboldalai: https://echa.europa.eu/hu/hot-topics/perfluoroalkyl-chemicals-pfas

Az Ekotox Chemicals Management weboldalai: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

REACH konferencia 2024 web: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/

A biocid hatóanyagok uniós felülvizsgálatának várható kiterjesztése

A biocid hatóanyagok uniós felülvizsgálatának várható kiterjesztése

A BIZOTTSÁG (EU) 2024/1398 FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2024. március 14.)

Biztosítja a biocid termékekben használt valamennyi létező hatóanyag szisztematikus felülvizsgálatára irányuló, a 98/8/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 16. cikkének (2) bekezdésével összhangban kezdeményezett munkaprogram folytatását.

A végrehajtandó munkaprogramot 2024. december 31-re tervezik, végrehajtása azonban a tagállami források, a felmerülő technikai problémák és az iránymutatások kidolgozása, valamint az endokrin rendszert károsító tulajdonságok meghatározására létrehozott új tudományos kritériumok bevezetése miatt jelentősen késik.

Mivel a munkaprogram végrehajtására 2024. december 31-ig nem kerül sor, időtartamát 2030-ig meg kell hosszabbítani, amit a Bizottság megfelelőnek ítél.

A BIZOTTSÁG FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (EU): eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401398 Az Ekotox Biocid weboldala: https://ekotox.hu/biocidek-regisztracio-engedelyezes/

Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása 

Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása 

Ha Ön az engedélyezési jegyzékben (XIV. melléklet) szereplő anyag továbbfelhasználója, és azt a szállítói láncban feljebb lévő szállítónak adott engedély alapján használja fel, értesítenie kell az ECHA-t a felhasználásról. Ezenkívül az anyag felhasználásakor be kell tartania az engedélyezés feltételeit, amelyeket szállítójának fel kell tüntetnie a biztonsági adatlapon. 

Annak ellenőrzéséhez, hogy a XIV. mellékletben szereplő anyag felhasználása engedélyezett-e, kövesse az alábbi lépéseket: 

  1. Ellenőrizze a biztonsági adatlapot (SDS): Az engedélyszámot a szállítójától kapott biztonsági adatlap tartalmazza. 
  1. Vizsgálja meg a címkét: Az engedély száma az anyag vagy keverék címkéjén is szerepel. A „REACH/x/x/x” formátumot követi. 
  1. Lépjen kapcsolatba beszállítójával: Ha egyik helyen sem találja az engedélyszámot, megerősítésért forduljon beszállítójához. 

Az ECHA-t az anyag első szállításától számított három hónapon belül értesítenie kell. Ez a kötelezettség az engedélyezésről szóló határozatnak a Hivatalos Lapban való kihirdetését követően kezdődik. 

A következő információkat kell megadnia: 

  • A vállalat identitása 
  • Az engedély száma 
  • Kapcsolattartási adatok 

Részletezheti továbbá az anyagot felhasználó jellemző éves mennyiséget és a személyzet létszámát. Ezenkívül rövid leírást is megadhat a felhasználásról és a lehetséges helyettesítési tevékenységekben való részvételről. 

Ha az engedélyező határozat konkrét adatokat, például expozíciós információkat ír elő, a határozatban meghatározott határidőn belül aktát kell csatolnia a bejelentéshez. 

Bejelentési dokumentáció létrehozása az IUCLID-ben 

Hozzon létre egy IUCLID-dokumentációt, és jelentse be az ECHA-nak a felhasználást. Ezt megteheti a helyi számítógépen, vagy használhatja az IUCLID-ot az ECHA felhőszolgáltatásaiban. A Felhőszolgáltatásainkban elérhető IUCLID 6 ingyenes és mindig naprakész. 

Bejelentés elküldése 

A bejelentés elküldéséhez aktív REACH-IT fiókra van szükség. A REACH-IT-re mutató linkek ennek az oldalnak a jobb oldalán találhatók. 

Regisztráljon a REACH-IT rendszerben (hagyja ki ezt a lépést, ha vállalata már rendelkezik fiókkal). Jelentkezzen be a REACH-IT-be. A menüben válassza ki az „IUCLID-dokumentáció feltöltése” lehetőséget a „Továbbfelhasználó bejelentése az engedélyezett felhasználásokról” részben. Kövesse a beküldési varázslót. 

Hogyan kell továbbfelhasználói bejelentést benyújtani az engedélyezett felhasználásokról (youtube.com) 

ECHA Weboldal: Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása – ECHA (europa.eu) 

REACH konferencia 2024: https://ekotox.hu/reach-konferencia-2024/  

Oktametil-ciklotetrasziloxán (D4), dekametil-ciklopentasziloxán (D5) és dodekametil-ciklohexasziloxán (D6) anyagok, amelyeket az EU bizottsági rendelete korlátoz

Oktametil-ciklotetrasziloxán (D4), dekametil-ciklopentasziloxán (D5) és dodekametil-ciklohexasziloxán (D6) anyagok, amelyeket az EU bizottsági rendelete korlátoz

A BIZOTTSÁG (EU) 2024/1328 RENDELETE (2024. május 16.)

Az 1907/2006/EK rendelet XVII. mellékletének 70. bejegyzése helyébe a következő szöveg lép:

Az említett anyagok 2026. június 6. után nem hozhatók forgalomba anyagként, más anyagok összetevőjeként vagy keverékekben, ha koncentrációjuk 2026. június 6. után legalább 0,1 tömegszázalék ((1) bekezdés).

Ezenkívül az anyag 2026. június 6. után nem használható oldószerként textíliák, bőr és szőrme vegytisztításához ((2. bekezdés).

Ettől eltérve (többek között):

  • A lemosandó kozmetikai termékekben lévő D4 és D5 esetében, ha keverékben vannak, azokat 2020. január 31. után kell alkalmazni.
  • A fent említettektől eltérő kozmetikai termékek esetében az (1) bekezdés 2027. június 6. után alkalmazandó.
  • Az orvostechnikai eszközök és tartozékaik esetében az (1) bekezdés 2031. június 6. után alkalmazandó.
  • Gyógyszerek és állatgyógyászati készítmények esetében az (1) bekezdést 2031. június 6. után kell alkalmazni.
  • A textíliák, bőr és szőrme vegytisztításában oldószerként használt D5 esetében az (1) és (2) bekezdést 2034. június 6. után kell alkalmazni.

A BIZOTTSÁG (EU) rendelete: eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401328

Ekotox vegyi anyagok kezelése: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

REACH konferencia 2024: https://ekotox.hu/reach-konferencia-2024/

A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata

A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata

Az Európai Parlament új intézkedéseket fogadott el a csomagolás fenntarthatóbbá tétele és a csomagolási hulladék csökkentése érdekében az EU-ban.

A Tanáccsal ideiglenesen elfogadott szabályok csomagoláscsökkentési célokat tartalmaznak (5%-os 2030-ig, 10%-os 2035-ig és 15%-os 2040-ig), és előírják az uniós országok számára, hogy csökkentsék különösen a műanyag csomagolási hulladék mennyiségét. A szükségtelen csomagolás csökkentése érdekében a csoportosított, szállítási és e-kereskedelmi csomagolások esetében legfeljebb 50%-os üres hely arányt állapítottak meg; A gyártóknak és importőröknek arról is gondoskodniuk kell, hogy a csomagolás tömege és térfogata minimális legyen.

Bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolási típusok 2030. január 1-jétől betiltásra kerülnek. Ide tartozik a feldolgozatlan friss gyümölcs és zöldség csomagolása, a kávézókban és éttermekben töltött és fogyasztott élelmiszerek és italok csomagolása, az egyes adagok (pl. fűszerek, szószok, tejszínkrém, cukor), a piperecikkek miniatűr csomagolása és a nagyon könnyű műanyag hordtasakok (15 mikron alatt).

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a szöveg megtiltja az úgynevezett „örök vegyi anyagok” (per- és polifluorozott alkil-anyagok vagy PFA-k) használatát bizonyos küszöbértékek felett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban.

A javasolt rendelet rendelkezéseket állapítana meg a fenntarthatóságra vonatkozóan (pl. az aggodalomra okot adó anyagokra, az újrafeldolgozhatóságra, valamint a kötelező újrafeldolgozott tartalomra és a csomagolás minimalizálására vonatkozóan); címkézés, jelölés és tájékoztatás (pl. a csomagolás anyagösszetételéről); a gazdasági szereplők kötelezettségei (pl. bizonyos csomagolási formátumok tilalma, valamint az újrahasználatra és újratöltésre vonatkozó célértékek meghatározása); a csomagolás és a csomagolási hulladék kezelése (pl. célértékek a csomagolási hulladék csökkentésére, valamint az egyszer használatos műanyag italpalackok és fém italtárolók betétdíjas és visszaváltási rendszereire); és zöld közbeszerzés.

Az EP honlapja: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240419IPR20589/new-eu-rules-to-reduce-reuse-and-recycle-packaging

Az Ekotox Chemicals Management weboldala: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

A REACH 2024. évi konferencia honlapja: REACH Conference 2024 – Ekotox képzés