A kozmetikai termékekre vonatkozó műszaki előírások jóváhagyása Ukrajnában

A kozmetikai termékekre vonatkozó műszaki előírások jóváhagyása Ukrajnában

A kozmetikai termékekre vonatkozó műszaki előírások jóváhagyása Ukrajnában

A kozmetikai termékekre vonatkozó műszaki szabályzat a kozmetikai termékekről szóló, 2009. november 30-án elfogadott 1223/2009/EK rendeleten alapul. Ez a rendelet meghatározza az ukrán piacra belépő kozmetikumok biztonságára, minőségére és címkézésére vonatkozó követelményeket, és az ukrán minisztertanács 2021. január 20-i 65. számú határozatával összhangban  2024. augusztus 3-án lép hatályba. A 2026. augusztus 3. előtt forgalomba hozott kozmetikai termékek forgalomba hozatala nem tiltható meg vagy korlátozható, mivel az ilyen kozmetikai termékek nem felelnek meg az ezen állásfoglalással jóváhagyott TR követelményeinek.

A műszaki szabályok célja a magas szintű fogyasztóvédelem biztosítása a kozmetikai termékekre vonatkozó világos és egyértelmű követelmények megállapítása révén. Ez magában foglalja a szépségápolási termékek gyártásával, címkézésével, tesztelésével és értékesítésével kapcsolatos összes szempontot.

A rendelet főbb rendelkezései a következők:

  1. Termékbiztonság: A kozmetikumok összetételére vonatkozó követelmények a fogyasztók egészségére gyakorolt esetleges káros hatások megelőzése érdekében. A termékeket toxikológiai és egyéb típusú vizsgálatoknak kell alávetni biztonságosságuk megerősítése érdekében.
  2. Címkézés és csomagolás: Világos és érthető címkézés, amely tartalmazza az összetételre, a használati utasításra, a gyártás dátumára és a lejárati időre vonatkozó összes szükséges információt.
  3. Megfelelőségi nyilatkozat: A gyártóknak és importőröknek dokumentumokat kell benyújtaniuk, amelyek igazolják, hogy termékeik megfelelnek az összes megállapított szabványnak és követelménynek.
  4. Minőségellenőrzés: Szabályokat állapítanak meg a minőségellenőrzés elvégzésére a kozmetikumok gyártásának és szállításának minden szakaszában.
  5. A reklámanyagokra vonatkozó követelmények: Tilos a termékek tulajdonságaira vonatkozó olyan hamis vagy félrevezető kijelentés, amely félrevezetheti a fogyasztókat.

Az új előírások szerint minden kozmetikai terméket alaposan tesztelni és tanúsítani kell annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljen a magas biztonsági és minőségi előírásoknak. Ez a rendelet segíteni fogja a fogyasztókat abban, hogy jobban eligazodjanak a kozmetikai termékek választékában, és nagyobb átláthatóságot biztosít a piacon.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/65-2021-%D0%BF#Text


Kozmetikumok: https://ekotox.hu/kozmetikumok/
REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/