Hatóanyag-maradványok az ivóvízben

Hatóanyag-maradványok az ivóvízben

Hatóanyag-maradványok az ivóvízben

Az EFSA és az ECHA iránymutatása már elérhető

2026. április 1-jétől Európában új követelmény a vízkezelési eljárások hatóanyagokra és metabolitjaikra gyakorolt hatásának értékelése. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közösen vezetett kezdeményezés a növényvédő szerekben és biocid termékekben található hatóanyagok új törzskönyvezésére és regisztrációjának megújítására terjed ki.

2023 végén iránymutatást tettek közzé a vízkezelési eljárásoknak az ivóvíz előállítása céljából kivett vízben lévő hatóanyagok vagy metabolitjaik maradékanyagaira gyakorolt hatásáról. Tárgyalások folynak a vegyipari, agrokémiai vállalatok és szerződéses kutatószervezetek között, hogy egyértelmű vizsgálati stratégiákat és analitikai támogatást határozzanak meg és validáljanak az új követelményeknek való megfelelés érdekében.

Az ivóvizet többek között felszíni és/vagy felszín alatti forrásokból nyerik. Az útmutató különböző megközelítéseket tartalmaz a vízkezelési folyamatok által az ivóvíztermelésben használt hatóanyagokra és metabolitjaikra gyakorolt hatás mérésére. Az iránymutatás elsősorban az Európai Unióban alkalmazott eljárásokra vonatkozik, beleértve a szűrést, klórozást, előoxidációt, ózonozást és UV-fertőtlenítést. Ez segíteni fog az ivóvízben található káros vegyületeknek való kitettséggel kapcsolatos közegészségügyi aggályok kezelésében.

Mit tartalmaz a tesztelés?

Többszintű keretben lehetőség szerint kerüli a működő tanulmányokat, és adott esetben magában foglalja a bizonyítékok súlyozására szolgáló módszerek alkalmazását és egy új megközelítést.

A már használatban lévő hatóanyagok pontos száma, amelyet értékelni kell, még nem ismert, de a becslések szerint körülbelül 100–500 lesz, amelyek mindegyike több potenciális metabolittal rendelkezik. Ez aggodalomra ad okot a gyártók számára, akik kénytelenek lennének elvégezni a tesztelést termékeik folyamatos megfelelőségének biztosítása érdekében.

Hogyan segíthet az Ekotox Hungary Kft.?

Az Ekotox Hungary Kft. szakértői tanácsot ad a hatóanyagoknak az ECHA és az EFSA új követelményeivel összhangban történő regisztrálásával kapcsolatban. Segítünk a tesztelési stratégiákban, az elemzési támogatásban, valamint a termékmegfelelőségre vonatkozó jogszabályi követelményeknek való megfelelésben. Célunk az ivóvíz biztonságának és az összes előírás betartásának biztosítása.

https://echa.europa.eu/hu/-/echa/efsa-guidance-on-the-impact-of-water-treatment-processes-of-residues-of-active-substances-in-drinking-water