Megfelelés dátuma vagy az átmeneti időszak vége – amit tudnia kell 

Megfelelés dátuma vagy az átmeneti időszak vége – amit tudnia kell 

Megfelelés dátuma vagy az átmeneti időszak vége – amit tudnia kell 

A mérgezési központok értesítéseinek 2024. január 1-jei megfelelési dátuma nem jelent azonnali határidőt. Ehelyett azt írja elő, hogy ettől az időponttól kezdődően a kizárólag ipari felhasználásra szánt keverékekre vonatkozó minden új bejelentésnek (a fogyasztói és szakmai felhasználáson kívül) meg kell felelnie a CLP-rendelet VIII. mellékletében részletezett harmonizált formátumnak. Ez egy UFI-kódot is tartalmaz a címkén. 

Az ECHA emlékezteti a vállalatokat, hogy értékeljék bejelentési állapotukat, és ellenőrizzék az információk megfelelő harmonizált formátumban való megszerzésére vonatkozó határidőket. 

Ez az üzenet különösen fontos azoknak a cégeknek, amelyek már a nemzeti követelményeknek megfelelőennyújtottak be bejelentéseket. Ilyen esetekben lehetőség van a 2025. január 1-jével végződő átmeneti időszak előnyeirnek kiélvezésére. Ha azonban ez alatt az időszak alatt változás történik a termékben vagy keverékben, akkor az információkat az új formátumban szükséges benyújtani, amely az ECHA részére történő beadásával lehetséges az erre irányadó portálon keresztül. 

Az átmeneti időszak előnyeit élvező vállalatok már elkezdhetik tervezni, hogy mikor és hogyan frissítsék értesítéseiket, és kezeljék átcímkézési terveiket. 

További részletekért tekintse meg az ECHA webináriumát erről a témáról, vagy forduljon az Ön országánál vagy az ECHA-nál elérhető Helpdeskhez.