Öt veszélyes vegyi anyag felkerült az EU REACH jelöltlistájára

Öt veszélyes vegyi anyag felkerült az EU REACH jelöltlistájára

Öt veszélyes vegyi anyag felkerült az EU REACH jelöltlistájára



Az ECHA öt új vegyi anyagot vett fel a jelöltlistára.

Ezek közül az egyik mérgező a reprodukcióra, három nagyon perzisztens és nagyon bioakkumulatív, egy pedig a reprodukciót károsító és perzisztens, bioakkumulatív és mérgező. Olyan termékekben találhatók meg, mint a tinták és tonerek, ragasztók és tömítőanyagok, valamint mosó- és tisztítószerek.

Az Ügynökség frissítette a dibutil-ftalát jelenlegi jelöltlistájának bejegyzését is, hogy tartalmazza annak endokrin rendszert károsító tulajdonságait a környezetre nézve.

2024. január 23-án a jelöltlistára felvett bejegyzések:

#SUBSTANCE NAMEEC NUMBERCAS NUMBERREASON FOR INCLUSIONEXAMPLES OF USE(S)
12,4,6-tri-tert-butylphenol 211-989-5732-26-3Toxic for reproduction (Article 57c) Persistent, bioaccumulative and toxic (PBT) 
(Article 57d)
Manufacture of another substance; formulation of mixtures and in fuel products.
22-(2H-benzotriazol-2-yl)-4-(1,1,3,3-tetramethylbutyl)phenol221-573-53147-75-9Very persistent and very bioaccumulative (vPvB) 
(Article 57e)
Air care products, coating products, adhesives and sealants, lubricants and greases, polishes and waxes and washing and cleaning products.
32-(dimethylamino)-2-[(4-methylphenyl)methyl]-1-[4-(morpholin-4-yl)phenyl]butan-1-one 438-340-0119344-86-4Toxic for reproduction (Article 57c)Inks and toners, coating products.
4Bumetrizole223-445-43896-11-5vPvB 
(Article 57e)
Coating products, adhesives and sealants and washing and cleaning products.
5Oligomerisation and alkylation reaction products of 2-phenylpropene and phenol 700-960-7vPvB 
(Article 57e)
Adhesives and sealants, coating products, fillers, putties, plasters, modelling clay, inks and toners and polymers.
6Dibutyl phthalate (updated entry)201-557-484-74-2Endocrine disrupting properties 
(Article 57(f) – environment)
Metal working fluids, washing and cleaning products, laboratory chemicals and polymers.
A jelöltlista következményei

A REACH értelmében a vállalatoknak jogi kötelezettségeik vannak, ha anyaguk – akár önmagában, akár keverékekben vagy árucikkekben – szerepel a jelöltlistán.

Ha egy árucikk 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaz jelöltlistán szereplő anyagot, a szállítóknak tájékoztatniuk kell vásárlóikat és fogyasztóikat a biztonságos felhasználásról. A fogyasztóknak jogukban áll megkérdezni a szállítókat, hogy az általuk vásárolt termékek tartalmaznak-e különösen veszélyes anyagokat.

Az árucikkek importőreinek és gyártóinak a listára való felvételétől (2024. január 23-tól) számított hat hónapon belül értesíteniük kell az ECHA-t, ha árucikkük jelöltlistán szereplő anyagot tartalmaz.

A jelöltlistán szereplő, önmagukban vagy keverékekben szállított anyagok EU-s és EGT-beli szállítóinak frissíteniük kell az ügyfeleiknek biztosított biztonsági adatlapot.

A hulladékokról szóló keretirányelv értelmében a vállalatoknak akkor is értesíteniük kell az ECHA-t, ha az általuk gyártott árucikkek 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaznak különösen veszélyes anyagokat. Ezt az értesítést az ECHA a termékekben található veszélyes anyagok adatbázisában (SCIP) teszik közzé.

Teljes cikk, ECHA: https://echa.europa.eu/hu/-/echa-adds-five-hazardous-chemicals-to-the-candidate-list

Ekotox REACH Engtedélyezési weboldalak: https://ekotox.hu/reach-engedelyezes/

Ekotox Training/Webinárok: https://ekotoxtraining.com/