Ukrajna elfogadja a REACH rendeletet: a regisztrációk 2026-tól esedékesek

Ukrajna elfogadja a REACH rendeletet: a regisztrációk 2026-tól esedékesek

Ukrajna elfogadja a REACH rendeletet: a regisztrációk 2026-tól esedékesek

Ukrajna hivatalosan elfogadta a REACH-rendeletet, ami jelentős lépést jelent kémiai biztonsági előírásainak az Európai Unió szabványaival való összehangolása felé. Ez a lépés megköveteli az Ukrajnában működő vállalatoktól, hogy regisztrálják vegyi anyagaikat, biztosítva, hogy átfogó információk álljanak rendelkezésre ezen anyagok biztonságáról és használatáról.

Fontos regisztrációs határidők:

  • 2026. október 1.:
    • ≥1 000 t/a koncentrációjú anyagok
    • CMR-anyagok (1A. és 1B. kategória) ≥1 t/a
    • A vízi szervezetekre nagyon mérgező (akut vagy krónikus) anyagok ≥100 t/a
  • 2028. június 1.:
    • 100–1000 t/a koncentrációjú anyagok
  • 2030. március 1.:
    • 1–100 t/a koncentrációjú anyagok

REACH rendelet: A REACH a vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása rövidítése. Ez egy átfogó uniós rendelet, amelynek célja az emberi egészség és a környezet védelme a vegyi anyagok jelentette kockázatokkal szemben.

Regisztrációs idővonal: Az ukrajnai vállalatoknak meg kell kezdeniük a regisztrációs folyamatot, és minden szükséges regisztrációt 2026-ig kell benyújtani. Ez az ütemterv egyértelmű keretet biztosít a vállalkozások számára a megfeleléshez.

Hatály és hatás: A rendelet minden Ukrajnában gyártott, importált vagy felhasznált vegyi anyagra vonatkozik. Ez magában foglalja az ipari folyamatokban használt vegyi anyagokat, valamint a mindennapi termékekben, például tisztítószerekben, festékekben és cikkekben, például ruhákban és bútorokban található vegyi anyagokat.

Előnyök: A REACH elfogadásával Ukrajna célja a közegészségügy és a környezetvédelem javítása. A rendelet előmozdítja a vegyi anyagok biztonságosabb kezelését, csökkenti a veszélyes anyagok számát, és ösztönzi a biztonságosabb alternatívák használatát.

Mit jelent ez a vállalkozások számára:

  1. Megfelelőségi követelmények: A vállalatoknak azonosítaniuk és kezelniük kell az Ukrajnában gyártott és forgalmazott anyagokkal kapcsolatos kockázatokat.
  2. Adatmegosztás: A vállalkozásoknak meg kell osztaniuk az anyagaik tulajdonságaira és felhasználásaira vonatkozó adatokat, valamint a biztonságos kezelésre vonatkozó útmutatást.
  3. Szabályozási támogatás: A vállalkozások segítséget és részletes útmutatást kérhetnek az ukrán szabályozó testületektől annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek a REACH követelményeinek.

Ez az elfogadás jelzi Ukrajna elkötelezettségét a kémiai biztonsági előírások szigorítása és az európai normákkal való integráció iránt, végső soron elősegítve a biztonságosabb környezetet polgárai és ökoszisztémái számára.

https://mepr.gov.ua/wp-content/uploads/2024/07/Tehnichnyj-reglament-shhodo-bezpechnosti-himichnoyi-produktsiyi.pdf