Veszélyes vegyi anyagok sok fogyasztási cikkben megtalálhatók 

Veszélyes vegyi anyagok sok fogyasztási cikkben megtalálhatók 

Veszélyes vegyi anyagok sok fogyasztási cikkben megtalálhatók 

ECHA/NR/23/33 

Az ECHA Fórumának uniós szintű végrehajtási projektje túlzott mennyiségű veszélyes vegyi anyagot, például ólmot és ftalátokat talált a fogyasztóknak értékesített termékekben. Összességében az ellenőrzött termékek 18%-a sértette meg az uniós jogszabályokat. 

 
Helsinki, 2023. december 13. – A nemzeti végrehajtó hatóságok 26 EU-tagállamban több mint 2400 terméket ellenőriztek, amelyek többsége fogyasztóknak készült, és több mint 400-at találtak az EU vegyianyag-törvényeinek megsértésében. 
 
A leggyakrabban törvénysértő terméktípusok a következők voltak: 

• Elektromos eszközök, például elektromos játékok, töltők, kábelek, fejhallgatók. E termékek 52%-a nem megfelelő, főként a forrasztóanyagokban található ólom, a lágy műanyag alkatrészekben ftalátok vagy az áramköri lapokban található kadmium miatt. 

• Sportfelszerelések, például jógaszőnyegek, kerékpáros kesztyűk, labdák vagy sportfelszerelés gumi fogantyúi. E termékek 18%-a nem felelt meg a követelményeknek, főleg a lágy műanyagokban lévő SCCP-k és ftalátok, valamint a gumiban található PAH miatt. 

• Játékok, például fürdő-/vízi játékok, babák, jelmezek, játszószőnyegek, műanyag figurák, fidget játékok, kültéri játékok, nyálka és gyermekápolási cikkek. A nem elektromos játékok 16%-a nem felelt meg az előírásoknak, főként a puha műanyag alkatrészekben található ftalátok miatt, de más korlátozott anyagok, például a PAH-ok, a nikkel, a bór vagy a nitrozaminok miatt is. 

• Divattermékek, például táskák, ékszerek, övek, cipők és ruhák. E termékek 15%-a nem megfelelő a bennük található ftalátok, ólom és kadmium miatt. 

Azokban az esetekben, amikor nem megfelelő termékeket találtak, az ellenőrök végrehajtási intézkedéseket hoztak, amelyek többsége az ilyen termékek forgalomból való kivonását eredményezte. 

A meg nem felelés aránya magasabb volt azoknál a termékeknél, amelyek az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívülről származtak, vagy amelyek eredete nem volt ismert. 

Háttér  

Ez a végrehajtási projekt azt ellenőrizte, hogy az EGT-piacon fogyasztóknak és szakmai felhasználóknak értékesített különböző típusú termékek megfelelnek-e az EU vegyianyag-előírásainak. 

A projekt kiterjedt a REACH-korlátozásokra, a REACH-rendelet hatálya alá tartozó árucikkekben lévő anyagokra vonatkozó kötelezettségekre, a POP-korlátozásokra, valamint a játékokról és a RoHS-irányelvekből származó korlátozásokra. Az ellenőrzéseket a nemzeti végrehajtó hatóságok 2022-ben 26 országban végezték el.