A 21. ATP hatása a CLP-rendeletre 

A 21. ATP hatása a CLP-rendeletre 

A 21. ATP hatása a CLP-rendeletre 

A legújabb frissítés, az osztályozási, címkézési és csomagolási (CLP) rendelet 21. kiigazítása a műszaki fejlődéshez (ATP) már érvényben van. Ez a felülvizsgálat jelentős változásokat hoz a veszélyes vegyi anyagok osztályozásában és címkézésében, célja a biztonsági intézkedések megerősítése, valamint az emberi egészség és a környezet védelme. 

A 21. ATP kiigazítás CLP-rendeletbeli legfontosabb kiemelései a következők: 

1. Átdolgozott osztályozási kritériumok: Frissített kritériumokat vezetnek be annak biztosítására, hogy a veszélyes vegyi anyagok osztályozása megfeleljen a legújabb tudományos ismereteknek és a nemzetközi szabványoknak. 

2. Harmonizált címkézési követelmények: A címkézési követelmények változásainak célja, hogy világosabb és szabványosabb információkat nyújtsanak a kémiai veszélyekről, elősegítve a biztonságosabb kezelést és tárolást. 

3. Frissített veszélyekkel kapcsolatos kommunikáció: A fokozott veszélyekkel kapcsolatos kommunikáció új piktogramok és figyelmeztető mondatok bevezetésével érhető el, javítva a vegyi termékekre vonatkozó biztonsági információk egyértelműségét és hatékonyságát. 

A VI. melléklet harmonizált osztályozása 2025. szeptember 1-től lesz alkalmazandó az EU-ban (és Észak-Írországban). 

Jelentős eltérés mutatkozik az EU és az Egyesült Királyság között a 28 hozzáadott és 24 módosított anyag tekintetében, ami kihívást jelent a mindkét piacon kereskedő vállalatok számára a biztonsági adatlapok és címkék kezelése terén. 

Ha kérdése van, vagy segítségre van szüksége a 21. ATP to CLP-rendelet vegyianyag-kezelési folyamataira gyakorolt ​​hatásának megértéséhez, forduljon hozzánk bizalommal a következő címen: ekotox@ekotox.hu.  

RENDELET (EU) 2024/197: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202400197  

Ekotox Vegyianyag-kezelési weboldal: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/