A kkv-k ellenőrzése és a közös engedélyezési kérelmekre vonatkozó igazgatási díjak

A kkv-k ellenőrzése és a közös engedélyezési kérelmekre vonatkozó igazgatási díjak

A kkv-k ellenőrzése és a közös engedélyezési kérelmekre vonatkozó igazgatási díjak

ECHA/NR/24/20

Helsinki, 2024. július 23 . – Az Európai Bizottság által megerősített új rendelkezéseknek megfelelően az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) mostantól csak egy igazgatási díjat vet ki azokra a közös engedélyezési kérelmekre, amelyekben helytelenül bejelentett vállalatmérettel rendelkező kérelmezők szerepelnek. Ez az irányelv akkor is érvényes, ha több pályázó hamisan mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak (kkv) vallja magát.

Az igazgatási díj a közös kérelmezési csoporton belüli legnagyobb pályázó méretén alapul. Ez összhangban van az ECHA-nak fizetendő díjakról szóló bizottsági végrehajtási rendeletben felvázolt díjstruktúrával. A vezető pályázó megkapja a számlát. Ha minden pályázó pontosan bevallotta cégméretét, nem számítunk fel adminisztratív díjat.

Ezenkívül módosult a „pénzügyi nyereség” fogalommeghatározása, hogy magában foglalja az előzetes ellenőrzést, amelyre a számla kiállítása előtt kerül sor. Mivel a kkv-k alacsonyabb díjakban részesülnek, a „pénzügyi nyereség” a hamis vagy hiányos információk miatt elkerült díjak összegére utal.

Az igazgatási díj mértéke és az egyéb rendelkezések változatlanok maradnak. Az ECHA igazgatótanácsának felülvizsgált és egységes szerkezetbe foglalt határozata, amint azt a Bizottság megerősítette, 2024. július 22-én lép hatályba.

ECHA-oldalak: https://echa.europa.eu/sk/-/sme-verification-only-one-administrative-charge-for-joint-application-for-authorisation-1

REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/