Az ECHA új útmutatója utat nyit a méhek biocidok elleni jobb védelméhez

Az ECHA új útmutatója utat nyit a méhek biocidok elleni jobb védelméhez

Az ECHA új útmutatója utat nyit a méhek biocidok elleni jobb védelméhez

ECHA/NR/24/05

Az útmutató segít a vállalatoknak és a hatóságoknak felmérni a biocid hatóanyagok és termékek méhekre gyakorolt ​​kockázatait. Része azoknak a szélesebb uniós kezdeményezéseknek, amelyek célja a beporzók számának 2030-ig történő visszafordítása és a biológiai sokféleség megőrzése.

Helsinki, 2024. február 14. – Az ECHA útmutató dokumentuma a legújabb tudományos ismereteken alapuló megközelítést mutatja be a biocidek mézelő méhekre, poszméhekre és magányos méhekre gyakorolt ​​kockázatának felmérésére irányulóan. Olyan termékek felhasználásával foglalkozik, mint a rovarirtó és atkaölő szerek (18-as terméktípus). Az ezekben a termékekben található anyagok például károsíthatják a méhek idegrendszerét és gyengíthetik immunrendszerüket, így fogékonyabbak a betegségekre.

Az útmutató segítséget nyújt az EU biocid termékekről szóló rendelete alapján hatóanyag-jóváhagyást vagy termékengedélyt kérelmező vállalatoknak a kérelmeik kockázatértékelésének elvégzésében. Kifejti továbbá azokat az irányadó elveket, amelyek a hatóságok számára a kérelmek értékeléséhez és a biocid termék engedélyezési feltételeknek való megfelelőségére vonatkozó következtetések levonásához szükségesek.

Az ECHA március 5-én, helsinki idő szerint 11:00 és 13:00 óra között webináriumot tart az útmutatóról. Az esemény során a dokumentum elkészítésében részt vevő szakértők áttekintést adnak a dokumentum tartalmáról, és válaszolnak a résztvevők kérdéseire.

Az Európai Bizottság és az EU tagállamai egy későbbi szakaszban döntenek arról, hogy mikor kell alkalmazni az iránymutatást a biocidek értékelése során.

Az ECHA linkje a teljes cikkhez: https://echa.europa.eu/sk/-/echa-s-new-guidance-paves-way-for-better-protection-of-bees-from-biocides

Ekotox Biocid termékek weboldalak: https://ekotox.eu/biocides/

Ekotox képzési weboldalak: https://ekotoxtraining.com/