Az ellenőrök megvizsgálják a termékekben lévő keverékek osztályozását és címkézését 

Az ellenőrök megvizsgálják a termékekben lévő keverékek osztályozását és címkézését 

Az ellenőrök megvizsgálják a termékekben lévő keverékek osztályozását és címkézését 

ECHA/NR/24/18 

Az ECHA végrehajtási fóruma megállapodott egy új, uniós szintű projektről, amelynek célja annak ellenőrzése, hogy a termékekben, például légfrissítőkben vagy elektronikus cigarettákban jelen lévő veszélyes keverékeket megfelelően osztályozzák, címkézik és csomagolják-e a fogyasztók és a gyermekek vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyektől való védelme érdekében. 

Helsinki, 2024. június 17. – Az új REF-14 projekt keretében végzett ellenőrzések célja az emberi egészség védelme a veszélyes keverékek osztályozására és címkézésére vonatkozó követelmény érvényesítésével. Az ellenőrzések kiterjednek a piacon széles körben elérhető fogyasztási cikkekre, amelyekről ismert, hogy veszélyes keverékeket tartalmaznak – például akut mérgező anyagokat tartalmazó nikotintermékekre vagy szenzibilizáló vagy irritáló anyagokat tartalmazó légfrissítőkre.  

A végrehajtó hatóságok megjegyezték, hogy ezeket a termékeket néha nem osztályozzák és címkézik, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a veszélyekről és azok biztonságos használatáról. Néha gyermekbiztos rögzítés nélkül is megtalálhatók, ami a gyermekek expozícióját eredményezheti. 

Az ellenőrök ellenőrzik, hogy e termékek szállítói teljesítik-e a CLP-rendelet szerinti kötelezettségeiket, beleértve az osztályozást és címkézést, valamint a csomagolásra és a gyermekbiztos zárásra vonatkozó követelményeket. Ellenőrzik továbbá a toxikológiai központoknak küldött értesítéseket és a keverékek biztonsági adatlapjait. A REF-14 projekt előkészítése 2025-ben történik, az ellenőrzések pedig 2026-ban várhatók. 

ECHA oldal: https://echa.europa.eu/-/inspectors-will-check-classification-and-labelling-of-mixtures-in-products#msdynttrid=RMMeVoU9HyYV16pRIb3XbOnACFkvaT6-vZtCd3gaNoc 

REACH konferencia 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/