Az ivóvízről szóló irányelv

Az ivóvízről szóló irányelv

Az ivóvízről szóló irányelv

Az Európai Bizottság hat új jogi aktust tett közzé az ivóvíz-irányelv keretében. Ezek határozzák meg az anyagokra vonatkozó minimális higiéniai követelmények és az ivóvízzel érintkező termékek tanúsításának keretét.

Ez az új szabályozási keret a következőket tartalmazza:

• Az ivóvízzel érintkező gyártási anyagokban való felhasználásra engedélyezett kiindulási anyagok, anyagösszetételek és összetevők európai pozitív listái.

  • Kockázatértékelési módszerek és tájékoztatási követelmények a pozitív listákra felvehető kiindulási anyagok, anyagösszetételek és összetevők felülvizsgálatára.  

• A pozitív listák frissítésére vonatkozó közigazgatási eljárások.



2025 végén a gazdasági szereplők és a nemzeti hatóságok megkezdhetik az ECHA értesítését azon szándékukról, hogy módosításokat javasolnak az európai pozitív listákhoz.  2026 végétől megkezdhetik az ECHA-hoz új bejegyzések felvételére, valamint az európai pozitív listákon meglévő bejegyzések módosítására vagy törlésére irányuló kérelmeiket.


Az európai pozitív listák: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=OJ:L_202400367#msdynttrid=6_Z9sTlh8PoLztrQtvysrxrmCVrOQCTxjZpy8JpfjFw

Az Ekotox Chemicals Management weboldala: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

REACH konferencia 2024: REACH konferencia 2024 – Ekotox képzés