EkotoxInfo 2/2023 

EkotoxInfo 2/2023 

EkotoxInfo 2/2023 

Javasoljuk, hogy olvassa el az EkotoxInfo vegyipari jogszabályi hírek aktuális számát. A 2023. februári EkotoxInfo összefoglalóban a következő témákat találja:

  1. Az Európai Bizottság 2023 januárjában tette közzé „Átmeneti út a vegyipar számára”
  2. Új termékkategóriák a mérgezési központok bejelentéséhez
  3. A monomerek és polimerek útmutatója frissítve

  1. Az Európai Bizottság 2023 januárjában tette közzé „Átmeneti út a vegyipar számára”

2023 januárjában az Európai Bizottság közzétette a vegyipar átállási útvonalát. Az út egy megvalósítható terv, amelyet az Európai Bizottság az EU országaival, a vegyiparban érdekelt felekkel, civil szervezetekkel és más érdekelt felekkel közösen dolgozott ki. Meghatározza azokat az intézkedéseket és feltételeket, amelyek a zöld és a digitális átállás megvalósításához, valamint a vegyipar ellenálló képességének javításához szükségesek, összhangban az EU frissített ipari stratégiájával.

Átmeneti út a vegyipar weboldalához: DocsRoom – Európai Bizottság (europa.eu)

Az Ekotox vegyianyag-kezelési weboldalai: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

  1. Új termékkategóriák a mérgezési központok bejelentéséhez

Az ECHA frissítette az európai termékkategorizációs rendszert (EuPCS). A változtatások új és kibővített kategóriákat és továbbfejlesztett termékleírásokat tartalmaznak, hogy segítsenek a bejelentőknek pontosan leírni veszélyes keverékeik tervezett felhasználását.

Számos új termékkategória került hozzáadásra, beleértve a „Ragasztóeltávolítók”, „Gumiápoló termékek”, „Mezőjelölő festékek”, „Gáztermékek többféle felhasználásra”, „Üveg-/ablakkezelő termékek”, „Növények ápolására és karbantartására szolgáló termékek” ” és „Fémfelület-kezelő termékek”.

A frissített EuPCS bekerül a mérgezési központok értesítési formátumába, és áprilisban, az IUCLID következő kiadásával elérhető lesz a dokumentációkészítő eszközökben. Az EuPCS gyakorlati útmutató, amely az egyes termékkategóriák részletes leírását és a terméktípusokra vonatkozó példákat tartalmazza, az EU 23 nyelvén érhető el.

PCN weboldalak: https://poisoncentres.echa.europa.eu/sk/-/new-product-categories-for-notifying-poison-centres

Ekotox PCN weboldalak: Mérgezési Központ értesítései – Ekotox EU

3. A monomerek és polimerek útmutatója frissítve

Az ECHA monomerekről és polimerekről szóló útmutatóját felülvizsgálták, hogy összhangba kerüljön a BoA határozatával, és módosításokat tartalmaz a polimereket és monomereket importáló és gyártók regisztrációs kötelezettségeinek leírásában.A legfontosabb változások a következőkre vonatkoznak:

– a monomer, amelyet a polimer gyártójának vagy importőrének regisztrálnia kell;

– a végső polimerben reagált anyagként végbemenő monomerek regisztrálási mennyiségének kiszámítása;

– azokat az információkat, amelyeket a monomerek regisztrálóinak bele kell foglalniuk a regisztrációs kémiai biztonsági jelentésbe.

Az ECHA arra ösztönzi a polimerek és monomerek összes importőrét és gyártóját, hogy vizsgálja meg a frissített útmutatót, és vizsgálja felül regisztrációit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelnek ezeknek a minimumkövetelményeknek.

Az ECHA News weboldalai: https://echa.europa.eu/sk/-/echa-updates-monomer-and-polymer-guidance-following-board-of-appeal-decision

Ekotox REACH regisztrációs weboldalak: https://ekotox.eu/reach-registration/


• A REACH konferenciát Pozsonyban tartják 2023. május 22-23Az Ekotox Központok a Cefic, Eurometaux, EPMF partnereivel és képviselőivel, akik szívesen részt kívánnak venni a REACH Pozsonyi 2023 konferencián, örömmel jelentik be a konferencia napirendjét: kérjük tekintse meg a REACH Conference 2023 weboldalait:https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2023/

• Webináriumok 2023: https://ekotoxtraining.com/

EKOTOX KÖZPONTOK – elsősorban a termékek (árucikkek), keverékek és vegyi anyagok EU

-piaci jogszabályi előírásaira, veszély

– és kockázatértékelésre fókuszáló tanácsadó és tanácsadó csoport. Szabályozási területek széles skáláját fedjük le, hogy segítsük ügyfeleinket abban, hogy megfeleljenek az EU piacán termékeikre vonatkozó speciális követelményeknek.

EKOTOX KÖZPONTOK:Ekotox Hungary Kft., MAGYARORSZÁG

Ekotoxikologické centrum CZ s.r.o., CSEHIA

Centrum Ekotoksykologiczne Sp. z o.o., LENGYELORSZÁG

Ekotoxikologické centrum Bratislava s.r.o.,

SZLOVÁKIAЕКОТОКС ЦЕНТР УКРАЇНА, Ekotox Center Ukraine LLC., UKRAJNA


EKOTOX CENTRES tanácsadási támogatás https://ekotox.hu