Két új veszélyes vegyianyag került fel az EU REACH jelöltlistájára

Két új veszélyes vegyianyag került fel az EU REACH jelöltlistájára

Két új veszélyes vegyianyag került fel az EU REACH jelöltlistájára

Az ECHA két új vegyi anyagot vett fel a jelöltlistára.

Az egyik mérgező a reprodukcióra, a másik pedig nagyon tartós és nagyon bioakkumulatív veszélyes tulajdonságokkal rendelkezik. Felhasználják például tintákban és festékekben, valamint műanyag termékek gyártásában.

A jelöltlistára 2023. június 14-én felvett bejegyzések:

#ANYAGNÉVEC SZÁMCAS SZÁMA FELVÉTEL OKAFELHASZNÁLÁSI PÉLDA
1Difenil(2,4,6-trimetil-benzoil) foszfin-oxid278-355-875980-60-8Mérgező a reprodukcióra (57c cikk)Tinták és festékek, bevonó termékek, fotokémiai anyagok, polimerek, ragasztók, tömítő-és töltőanyagok, gittek, vakolatok, modellező anyagok.
2Bisz(4-klór-fenil) szulfon201-247-980-07-9vPvB
(57e cikk)
Vegyi anyagok, műanyag termékek és gumi termékek gyártása.

A jelöltlistán jelenleg 235 bejegyzés található – némelyik vegyianyag csoportja, így az érintett vegyi anyagok összesített száma magasabb.

Ezek az anyagok a jövőben felkerülhetnek az engedélyezési listára.

Ha egy anyag szerepel a listán, annak használata tilos, kivéve, ha a vállalatok engedélyért folyamodnak és az Európai Bizottság felhatalmazza őket a használat folytatására.

A jelöltlista következményei

A REACH értelmében a vállalatoknak jogi kötelezettségeik vannak, ha anyaguk – akár önmagában, akár keverékekben vagy árucikkekben – szerepel a jelöltlistán.

A jelöltlistán szereplő anyagokat 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmazó árucikkek szállítóinak tájékoztatást kell adniuk vásárlóiknak és fogyasztóiknak a biztonságos használatuk érdekében. A fogyasztóknak jogukban áll megkérdezni a szállítóikat, hogy az általuk vásárolt termékek tartalmaznak-e különösen veszélyes anyagokat.

Az árucikkek importőreinek és gyártóinak a listára való felvételétől (2023. június 14-től) számított hat hónapon belül értesíteniük kell az ECHA-t, ha árucikkük a jelöltlistán szereplő anyagot tartalmaz. A jelöltlistán szereplő, önmagukban vagy keverékekben szállított anyagok szállítóinak biztonsági adatlapot kell a vásárlóik számára biztosítani.

A hulladékokról szóló keretirányelv értelmében a vállalatoknak akkor is értesíteniük kell az ECHA-t, ha az általuk gyártott árucikkek 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaznak különösen veszélyes anyagokat. Ezt az értesítést az ECHA a termékekben található veszélyes anyagok adatbázisában (SCIP) teszi közzé.

ECHA újdonságokat tartalmazó linkje: https://echa.europa.eu/hu/-/echa-adds-two-hazardous-chemicals-to-candidate-list

Ekotox Center REACH engedélyezési weboldal: https://ekotox.hu/reach-engedelyezes/

Tréning portál: https://ekotoxtraining.com/