SDS – Biztonsági adatlapok ellenőrzése 2023

SDS – Biztonsági adatlapok ellenőrzése 2023

SDS – Biztonsági adatlapok ellenőrzése 2023

EU-ellenőrzések a biztonsági adatlapok (SDS) ellenőrzésére az egész EU-ra kiterjedő végrehajtási projektben 2023-ban

Az egész EU-ra kiterjedő végrehajtási projekt (REF-11) 2023-ban a biztonsági adatlapokon szereplő információk minőségét fogja vizsgálni.

SDS – A biztonsági adatlapok a biztonsági információk közlésének fő eszközei az ellátási láncban. Ha hiányosak, előfordulhat, hogy a munkavállalók és a szakemberek nem kapnak megfelelő tájékoztatást a veszélyes anyagok és keverékek biztonságos használatához.

A biztonsági adatlapok információinak rossz minősége régóta fennálló probléma, amelyet számos korábbi végrehajtási projektben is észleltek – 2013-ban a fórum REF-2 projektjében akár 52%-uk is hiányosnak bizonyult. A tagállamok végrehajtási tevékenységei során szerzett tapasztalatok megerősítik hogy a probléma továbbra is fennáll.

SDS minőség

A projekt ellenőrzi a REACH II. mellékletében szereplő felülvizsgált követelmények betartását, amely meghatározza a biztonsági adatlapok tartalmát és formátumát. A 2023-ban életbe lépő felülvizsgált követelményekkel ez időszerű lehetőség egy harmonizált projekt megvalósítására annak ellenőrzésére, hogy a vállalatok EU-szerte teljesítik-e ezt a kötelezettséget.

A régi II. melléklet követelményei szerint összeállított biztonsági adatlapokat 2022. december 31-ig át kell írni, hogy megfeleljenek a frissített követelményeknek.

Az ellenőrzések 2023-ban zajlanak, és 2024-ben adnak jelentést.

A végrehajtási fórum weboldalai: https://echa.europa.eu/about-us/who-we-are/enforcement-forum/forum-enforcement-projects

Ekotox Centers – az Ön partnere a megfelelésért!

Ekotox SDS weboldalak: https://ekotox.hu/biztonsagi-adatlap-sds/

Ekotox segítség és képzés: https://ekotoxtraining.com/