A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata

A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata

A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv felülvizsgálata

Az Európai Parlament új intézkedéseket fogadott el a csomagolás fenntarthatóbbá tétele és a csomagolási hulladék csökkentése érdekében az EU-ban.

A Tanáccsal ideiglenesen elfogadott szabályok csomagoláscsökkentési célokat tartalmaznak (5%-os 2030-ig, 10%-os 2035-ig és 15%-os 2040-ig), és előírják az uniós országok számára, hogy csökkentsék különösen a műanyag csomagolási hulladék mennyiségét. A szükségtelen csomagolás csökkentése érdekében a csoportosított, szállítási és e-kereskedelmi csomagolások esetében legfeljebb 50%-os üres hely arányt állapítottak meg; A gyártóknak és importőröknek arról is gondoskodniuk kell, hogy a csomagolás tömege és térfogata minimális legyen.

Bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolási típusok 2030. január 1-jétől betiltásra kerülnek. Ide tartozik a feldolgozatlan friss gyümölcs és zöldség csomagolása, a kávézókban és éttermekben töltött és fogyasztott élelmiszerek és italok csomagolása, az egyes adagok (pl. fűszerek, szószok, tejszínkrém, cukor), a piperecikkek miniatűr csomagolása és a nagyon könnyű műanyag hordtasakok (15 mikron alatt).

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a szöveg megtiltja az úgynevezett „örök vegyi anyagok” (per- és polifluorozott alkil-anyagok vagy PFA-k) használatát bizonyos küszöbértékek felett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban.

A javasolt rendelet rendelkezéseket állapítana meg a fenntarthatóságra vonatkozóan (pl. az aggodalomra okot adó anyagokra, az újrafeldolgozhatóságra, valamint a kötelező újrafeldolgozott tartalomra és a csomagolás minimalizálására vonatkozóan); címkézés, jelölés és tájékoztatás (pl. a csomagolás anyagösszetételéről); a gazdasági szereplők kötelezettségei (pl. bizonyos csomagolási formátumok tilalma, valamint az újrahasználatra és újratöltésre vonatkozó célértékek meghatározása); a csomagolás és a csomagolási hulladék kezelése (pl. célértékek a csomagolási hulladék csökkentésére, valamint az egyszer használatos műanyag italpalackok és fém italtárolók betétdíjas és visszaváltási rendszereire); és zöld közbeszerzés.

Az EP honlapja: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240419IPR20589/new-eu-rules-to-reduce-reuse-and-recycle-packaging

Az Ekotox Chemicals Management weboldala: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

A REACH 2024. évi konferencia honlapja: REACH Conference 2024 – Ekotox képzés