A króm(VI)-ra vonatkozó korlátozási javaslat több anyag bevonása érdekében 

A króm(VI)-ra vonatkozó korlátozási javaslat több anyag bevonása érdekében 

A króm(VI)-ra vonatkozó korlátozási javaslat több anyag bevonása érdekében 

ECHA/NR/24/13

Az Európai Bizottság felszólította az ECHA-t, hogy terjessze ki a REACH korlátozási javaslatának hatályát legalább 12 króm(VI)-anyagra.

Helsinki, 2024. május 8. – Az ECHA aktualizált megbízást kapott  a Bizottságtól a króm(VI)-anyagok esetleges korlátozására vonatkozó javaslat elkészítésére. Ez a frissítés kiegészíti az eredeti, 2023. szeptemberi kérelmet, amely a REACH engedélyezési jegyzékében jelenleg szereplő két bejegyzésre, nevezetesen a króm-trioxidra (16. bejegyzés) és a krómsavakra (17. bejegyzés) összpontosított.

Az aktualizált felhatalmazás immár tartalmazza a REACH engedélyezési jegyzékének 16–22. és 28–31. bejegyzésében meghatározott króm(VI)-anyagokat. Ezenkívül az ECHA-t felkérték, hogy a korlátozási javaslatban vegye figyelembe az engedélyezési jegyzékben nem szereplő egyéb króm(VI)-anyagokat, különösen a bárium-kromátot (EK-szám: 233-660-5). Ezek az anyagok kockázatot jelenthetnek a munkavállalókra és a lakosságra, ha engedélyköteles króm(VI)-anyagok helyettesítésére használják őket.

Tekintettel a szélesebb hatályra, az ECHA 2025. április 11-ig benyújtja a korlátozási javaslatot.

ECHA hírek linkje: https://echa.europa.eu/sk/-/restriction-proposal-on-chromium-vi-to-cover-more-substances

Ekotox Chemicals Management weboldal: https://ekotox.hu/vegyianyag-kezeles/

REACH Konferencia 2024: REACH konferencia 2024 – Ekotox képzés