Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása 

Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása 

Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása 

Ha Ön az engedélyezési jegyzékben (XIV. melléklet) szereplő anyag továbbfelhasználója, és azt a szállítói láncban feljebb lévő szállítónak adott engedély alapján használja fel, értesítenie kell az ECHA-t a felhasználásról. Ezenkívül az anyag felhasználásakor be kell tartania az engedélyezés feltételeit, amelyeket szállítójának fel kell tüntetnie a biztonsági adatlapon. 

Annak ellenőrzéséhez, hogy a XIV. mellékletben szereplő anyag felhasználása engedélyezett-e, kövesse az alábbi lépéseket: 

  1. Ellenőrizze a biztonsági adatlapot (SDS): Az engedélyszámot a szállítójától kapott biztonsági adatlap tartalmazza. 
  1. Vizsgálja meg a címkét: Az engedély száma az anyag vagy keverék címkéjén is szerepel. A „REACH/x/x/x” formátumot követi. 
  1. Lépjen kapcsolatba beszállítójával: Ha egyik helyen sem találja az engedélyszámot, megerősítésért forduljon beszállítójához. 

Az ECHA-t az anyag első szállításától számított három hónapon belül értesítenie kell. Ez a kötelezettség az engedélyezésről szóló határozatnak a Hivatalos Lapban való kihirdetését követően kezdődik. 

A következő információkat kell megadnia: 

  • A vállalat identitása 
  • Az engedély száma 
  • Kapcsolattartási adatok 

Részletezheti továbbá az anyagot felhasználó jellemző éves mennyiséget és a személyzet létszámát. Ezenkívül rövid leírást is megadhat a felhasználásról és a lehetséges helyettesítési tevékenységekben való részvételről. 

Ha az engedélyező határozat konkrét adatokat, például expozíciós információkat ír elő, a határozatban meghatározott határidőn belül aktát kell csatolnia a bejelentéshez. 

Bejelentési dokumentáció létrehozása az IUCLID-ben 

Hozzon létre egy IUCLID-dokumentációt, és jelentse be az ECHA-nak a felhasználást. Ezt megteheti a helyi számítógépen, vagy használhatja az IUCLID-ot az ECHA felhőszolgáltatásaiban. A Felhőszolgáltatásainkban elérhető IUCLID 6 ingyenes és mindig naprakész. 

Bejelentés elküldése 

A bejelentés elküldéséhez aktív REACH-IT fiókra van szükség. A REACH-IT-re mutató linkek ennek az oldalnak a jobb oldalán találhatók. 

Regisztráljon a REACH-IT rendszerben (hagyja ki ezt a lépést, ha vállalata már rendelkezik fiókkal). Jelentkezzen be a REACH-IT-be. A menüben válassza ki az „IUCLID-dokumentáció feltöltése” lehetőséget a „Továbbfelhasználó bejelentése az engedélyezett felhasználásokról” részben. Kövesse a beküldési varázslót. 

Hogyan kell továbbfelhasználói bejelentést benyújtani az engedélyezett felhasználásokról (youtube.com) 

ECHA Weboldal: Az engedélyezett felhasználásokra vonatkozó továbbfelhasználói bejelentés benyújtása – ECHA (europa.eu) 

REACH konferencia 2024: https://ekotox.hu/reach-konferencia-2024/