Az ukrán kabinet jóváhagyta a vegyi anyagok kezeléséről szóló törvény tervezetét

Az ukrán kabinet jóváhagyta a vegyi anyagok kezeléséről szóló törvény tervezetét

Az ukrán kabinet jóváhagyta a vegyi anyagok kezeléséről szóló törvény tervezetét

Az ukrán miniszteri kabinet jóvágagyta azt a törvénytervezetet, amely elfogadása esetén nemzeti vegyianyag-gazdálkodási keretrendszert hozna létre, amely jelentős kötelezettségeket ró az iparra. A szeptember 13-án jóváhagyott  törvénytervezetet a következőket tartalmazza:

– minden vegyianyag kötelező regisztrációja;

– a veszélyes anyagok osztályozási rendszere;

– a különösen veszélyes anyagok használatának korlátozása és betiltása, és üzleti kötelezettségek.

A törvényjavaslat segít megvédeni a környezetet a szennyezéstől, valamint csökkenti a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettslggel összefüggő betegségek számát – áll az ukrán miniszteri kabinet sajtóközleményében.

A gazdasági társaságok a nemzetközi és európai szabványokkal harmonizált „egyértelmű szabályokat“ kapnak. „ Ez megkönnyíti a külföldi piacokhoz való hozzáférésüket.“ – tette hozzá.

Iparági kötelezettségek

A törvényjavaslat egyéb kötelezettségek mellett előírná, hogy a gazdálkodó szervezetek:

– betartják az anyagok regisztrációjával és a vegyi termékek biztonságos kezelésével kapcsolatos követelményeket;

– elvégzi a vegyi anyag biztonságának értékelését;

– tájékoztatást nyújtanak a „veszélyes“ anyagokról, a vegyi eseményekről és a környezetszennyezés eseteiről;

– bemutatnak egy kockázatorientált megközelítésen alapuló kémiai biztonsági és vegyi termékmenedzsment rendszer bevezetését;

– elvégzi a vegyi termékek veszélyességi osztályozását és a veszélyes anyagok azonosítását, és;

– kockázatértékelést végez a vegyi termékek előállítása és felhasználása során, ideértve a tudományos – műszaki és kitatás-technológiai fejlesztések során történő felhaszználást, valamint újanyagok előállítása során a környezet és a lakosság egészsége veszélyeztetettségének mértékét.

EU jelölés

A törvénytervezet a Bázeli Egyezmény, a Rotterdami Egyezmény és a Stockholmi Egyezmény a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról (POP) szóló rendelkezéseit is végrehajtaná. A törvénytervezet most az ukrán parlament elé kerül megvitatásra.

 

A hónap elején Ukrajna törvényt fogadott el, amely megtiltja minden azbeszt és azbeszttartalmú termék és anyag előállítását és felhasználását. Javasolta továbbá az antibakteriális vegyszer, a triklozán élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának korlátozását egy konzultációra nyitva álló rendelettervezetben.