Ipari felhasználású keverékek – PCN bejelentési kötelezettség – a 2024. januári megfelelési dátum

Ipari felhasználású keverékek – PCN bejelentési kötelezettség – a 2024. januári megfelelési dátum

Ipari felhasználású keverékek – PCN bejelentési kötelezettség – a 2024. januári megfelelési dátum

A kizárólag ipari felhasználású keverékek megfelelési dátuma, a 2024 januárjában kitűzött második mérgezőközpont megfelelőségi dátumra összpontosítva.

Csak ipari felhasználású keverékek – az átmeneti időszak, az információs követelmények, az egyedi képletazonosító (UFI) használata, valamint a megfelelőséghez rendelkezésre álló eszközök és támogatás.

Csak ipari felhasználású keverékek: Ezeket a keverékeket kizárólag ipari telephelyeken használják, és fogyasztói vagy professzionális felhasználók számára nem hozzáférhetők végtermékként vagy hígított formában. Például egy autófesték, amelyet csak ipari telephelyen használnak, csak ipari felhasználású keverék.

Átmeneti időszak: A 2024. évi megfelelési dátum előtt a nemzeti benyújtási rendszereken keresztül már bejelentett ipari felhasználású keverékek részesülhetnek átmeneti időszakból 2025. január 1-ig. Azonban a keverék összetételében, termékazonosítóiban, osztályozásában vagy toxikológiai információiban ezalatt végrehajtott bármilyen módosításra. harmonizált formátumú bejelentést igényelnek a piaci bevezetés előtt.

Információs követelmények: A harmonizált információs követelmények magukban foglalják a teljes kémiai összetételt, a toxikológiai információkat, a termékadatokat és az egyedi képletazonosítót (UFI), a CLP-rendelet VIII. mellékletében leírtak szerint.

Korlátozott benyújtás ipari felhasználású keverékekhez: Az ipari felhasználású keverékeknél lehetőség van „korlátozott beadásra”, ahol a biztonsági adatlapon szereplő összetételre vonatkozó információk felhasználhatók. Az értesítésben azonban szerepelnie kell egy kapcsolattartó személynek, aki incidens esetén teljes összetételi adatokat biztosít.

UFI a bejelentésben és a címkézésben: A bejelentést igénylő veszélyes keverékeknél UFI-t kell feltüntetni mind a mérgezési központ értesítésében (PCN), mind a termék címkéjén. Ha veszélyes keveréket kizárólag ipari telephelyen használnak, az UFI-t csak a Biztonsági adatlap 1.1. pontjában lehet feltüntetni. Ha ugyanaz a keverék elérhető a fogyasztói vagy szakmai felhasználók számára, az UFI-t fel kell tüntetni a címkén.

Fő felhasználás az EuPCS-ből: A keverék fő tervezett felhasználását az Európai Termékkategorizációs Rendszer (EuPCS) legrelevánsabb kategóriájának kiválasztásával határozzák meg. Adott esetben másodlagos felhasználások is szerepelhetnek. A termékkategória hozzárendelésével kapcsolatos nehézségek esetén az iparági szövetségek vagy az ügyfélszolgálat ajánlásokat vagy segítséget nyújthat az EuPCS módosításának kéréséhez.

A kizárólag ipari felhasználású keverékek megfelelési határideje, 2024. január, szükségessé teszi a CLP-rendelet VIII. mellékletében körvonalazott harmonizált tájékoztatási követelmények betartását. A vállalatoknak biztosítaniuk kell a megfelelést, és a rendelkezésre álló eszközöket és támogatást kell használniuk a sikeres bejelentés megkönnyítése érdekében. A jelentés hangsúlyozza a kizárólag ipari felhasználású keverékek és az ipari felhasználású keverékek közötti különbségtételt, az átmeneti időszakot, az UFI-k szerepét, valamint a termék pontos kategorizálásának szükségességét az EuPCS szerint.

Link a teljes cikkhez: https://poisoncentres.echa.europa.eu/-/compliance-date-for-industrial-use-only-mixtures-approaching-january-2024

Ekotox PCN weboldal: https://ekotox.hu/mergezesi-kozpont-ertesitesei/